Η σημαντική αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου στην Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τον κατά τουλάχιστον 0,5%. Παράλληλα, η πρόβλεψη για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι αμφίρροπη, καθώς ενώ ορισμένοι προβλέπουν αύξηση στην παραγωγή στην Ελλάδα, άλλοι εκτιμούν ότι η υψηλή παραγωγή στην Ισπανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Αρχικές εκτιμήσεις υποδήλωναν ότι η Ισπανία θα διπλασίαζε την παραγωγή της ελιάς, φθάνοντας στις 1,5 εκατομμύρια τόνους, αλλά πλέον οι προβλέψεις τη συρρικνώνουν στο 1 έως 1,1 εκατομμύριο τόνους.

Οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα ελπίζουν σε αύξηση της παραγωγής από 140.000 τόνους σε 200.000-220.000 τόνους, ενώ οι μεταποιητές προβλέπουν αισιόδοξα μείωση των τιμών κατά έως και 39%, αν και η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου αναφέρει ότι η τιμή θα παραμείνει στα 12-13 ευρώ το λίτρο. «Εάν οι τιμές, όπως προβλέπεται σε επίπεδο παραγωγού, προσγειωθούν περίπου στα 6 ευρώ, θεωρούμε ότι θα κινηθεί περίπου στα 8 με 9 ευρώ το τυποποιημένο ελαιόλαδο ανά λίτρο» ανέφερε ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου.

Η αυξημένη τιμή του ελαιόλαδου επηρεάζει τον πληθωρισμό, με τον τομέα της διατροφής να αναφέρει αύξηση του 3% τον Μάιο, αλλά χωρίς το ελαιόλαδο η αύξηση θα ήταν μόλις 0,7%. Η κατανάλωση έχει πεσμένο κατά 27% λόγω της αυξημένης τιμής, καθώς πωλήθηκαν μόλις 22.000 τόνοι ετησίως, από τους 30.000 προηγουμένως.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις