ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Οι τηλεδιασκέψεις με την Τρόικα συνεχίζονται καθημερινά. Η πολιτική απόφαση για ολιγόμηνη παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος είναι ειλημμένη, παρά την σφοδρή και κάθετη αντίδραση των “θεσμών” και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Καταβάλλεται ωστόσο προσπάθεια για μια συμβιβαστική λύση προσαρμοσμένη στις ειδικές κοινωνικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία σε συνδυασμό με τη διατήρηση της “κουλτούρας πληρωμών”.
  • Τις οριστικές ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, κυριολεκτικά την τελευταία μέρα ισχύος του προηγούμενου καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας για τραπεζικές οφειλές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ομολόγους του και κορυφαίους παράγοντες της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, θα ανακοινωθεί η ολιγόμηνη παράταση του σημερινού καθεστώτος παράλληλα με την περιγραφή του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτέλεσε το πρώτο θέμα «σύγκρουσης» με την μεταμνημονιακή εποπτεία και τους “θεσμούς” στους 8 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

  • Το οικονομικό επιτελείο είχε προϋπολογίσει για το 2019 κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών.
  • Το κονδύλι αυτό δεν αξιοποιήθηκε -δόθηκαν μόνον 40.000 Ευρώ- επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα λόγω των ειδικών συνθηκών ενώ για την επόμενη διετία υπάρχουν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.
  • Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. 4605 προβλέπει επιδότηση του δανείου από το κράτος για 25 έτη.

Το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον νέο πτωχευτικό νόμο, στον οποίο θα ενσωματωθεί η οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία φυσικών και νομικών προσώπων και οι θεσμοί επιμένουν να ψηφιστεί εντός διμήνου, εκτιμάται ότι η παράταση του πλαισίου –στο σκέλος υποβολής των αιτήσεων από τους δανειολήπτες- θα είναι από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Ιουνίου, με την κυβέρνηση ωστόσο να επιδιώκει μεγαλύτερο διάστημα.