Αρχική Ασφάλιση Προσωπική διαφορά: Πόσοι και ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν €300

Προσωπική διαφορά: Πόσοι και ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν €300

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς έχει ξεκινήσει, καθώς την Παρασκευή 31 Μαρτίου περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν το πολυπόθητο έκτακτο βοήθημα.

Πρακτικά, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75%, είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια, τη μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν, καθώς και άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Τη σημαντικότερη «ανάσα», όμως, θα λάβουν περίπου 560.000 συνταξιούχοι με καθαρό άθροισμα κύριων συντάξεων περίπου 1.100 ευρώ. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβε, στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου της επιταγής ακρίβειας, εφάπαξ ενίσχυση της τάξης των 250 ευρώ. Με το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς που καταβάλλεται 16 ημέρες πριν από το Πάσχα, θα εισπράξουν 300 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα Χριστούγεννα.

Αν, μάλιστα, προστεθούν οι δύο παροχές, προκύπτει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν εισπράξει σε διάστημα τριών μηνών μισή έξτρα σύνταξη. Υπενθυμίζεται δε ότι οι δύο παροχές, τόσο η επιταγή ακρίβειας όσο και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, είναι αφορολόγητες και κατ’ επέκταση το ποσό που έλαβαν και θα λάβουν οι συνταξιούχοι μπαίνει καθαρό στην τσέπη τους.

Ωστόσο, δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι επίσης όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για περίπου 300.000 συνταξιούχους, οι οποίοι ωστόσο θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα εισπράξουν και 94.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%. Ακόμη, περίπου 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ, που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%, θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το ποσό των 200 ευρώ, ενώ, τέλος, περίπου 125.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99% θα λάβουν επίσης επίδομα ύψους 200 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διανύουμε εβδομάδα πληρωμών από τα ταμεία.

Χθες, Τρίτη 28 Μαρτίου, πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9. Τέλος, την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή 31 του μήνα αναμένεται να καταβληθούν και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και συγκεκριμένα οι εξής παροχές: α’ δόση επιδόματος τέκνων, επίδομα στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Αναπηρικά επιδόματα, Επίδομα στεγαστικής συνδρομής, Επίδομα ομογενών, Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων, έξοδα κηδείας, Επίδομα γέννησης, Επίδομα ορεινών & μειονεκτικών περιοχών, επίδομα αναδοχής κ.λπ.