Αρχική Ασφάλιση Προσωπική διαφορά: Η ημερομηνία πληρωμής για 1,1 εκατ. συνταξιούχους

Προσωπική διαφορά: Η ημερομηνία πληρωμής για 1,1 εκατ. συνταξιούχους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε περισσότερους από 1.000.000 συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη τους τον περασμένο Ιανουάριο ή είχαν μικρότερο όφελος από αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame.gr η οικονομική παροχή, ύψους 200 – 300 ευρώ, θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Επισημαίνεται ότι το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, καθώς και άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα έχει ως βάση τα 200 ευρώ για 158.000 συνταξιούχους που είδαν αύξηση τον προηγούμενο μήνα αλλά σε ποσοστό λιγότερο του 7% και κλιμακώνεται  στα 250 ευρώ για 394.000 συνταξιούχους που είτε είδαν μικρή αύξηση (λιγότερη από 3,5%) και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είδαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα.

Το ποσό των 300 ευρώ θα λάβουν περίπου 560.000 κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι που είτε δεν είδαν καμία αύξηση των εισοδημάτων τους το προηγούμενο διάστημα, είτε είδαν πολύ μικρή ενίσχυση μέσα από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και παράλληλα έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου μετά την ενίσχυση των 250 ευρώ που έλαβαν τα Χριστούγεννα.

Έτσι ένας χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, που έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρυσι το Πάσχα, με την έκτακτη ενίσχυση θα λάβει στις 31 Μαρτίου επιπλέον, καθαρά,  300 ευρώ.

Παράλληλα, συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον Ιανουάριο. Είχε μόνο μικρό όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 36 ευρώ τον χρόνο. Με την έκτακτη παροχή θα δει στις 31 Μαρτίου στην… τσέπη του 300 ευρώ.

Άλλος συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ τον μήνα, δεν είδε τη μόνιμη αύξηση 7,75%. Είδε όμως μια ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

Τέλος, το ποσό των 200 ευρώ θα λάβει συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 900 ευρώ. Ο συγκεκριμένος είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του Ιανουαρίου, ενώ έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 6,2%.

Φυσικά, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων που δεν θα λάβει το βοήθημα. Από όσους έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα λάβουν την ενίσχυση συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για περίπου το 2% των συνταξιούχων, οι οποίοι όμως έχουν ήδη δει σημαντικό ετήσιο όφελος της τάξεως των 500-600 ευρώ λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η έκτακτη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι τα παραπάνω ποσά θα καταβληθούν στο ακέραιο.

Του Θεόδωρου Βγενή

Powergame.gr