Με τεράστια επιτυχία έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο.

Η έκδοση συγκέντρωσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 17 δισευρώ και υπερκάλυψαν κατά σχεδόν επτά φορές το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε η Ελλάδα.

Λόγω της εντυπωσιακής ζήτησης το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,55%, ενώ το αρχικό επιτόκιο καθοδήγησης (guidance) του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ήταν στο 1,70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ έχει δώσει οδηγίες στους αναδόχους της έκδοσης να δώσουν προτεραιότητα σε επενδυτές υψηλής ποιότητας.

Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η πλειοψηφία των χρεογράφων δεν θα καταλήξει σε fund που δεν διακρατούν τους τίτλους ως την λήξη τους.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55%, συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται στο 1,94%.

Και μπορεί ως συνολικό μέγεθος το ελληνικό χρέος να αυξηθεί περαιτέρω με την νέα έκδοση, ωστόσο το χαμηλό επιτόκιο της έκδοσης θα διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, το υπό έκδοση ομόλογο θα ωριμάζει το 2030, ένα έτος που με τα σημερινά δεδομένα λήγει χρέος συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν στα διμερή δάνεια διάσωσης του 2010 (GLF), τα 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα 727 εκατ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).