Αρχική Ασφάλιση Προς πώληση ασφαλιστικά χρέη ύψους 12 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία

Προς πώληση ασφαλιστικά χρέη ύψους 12 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πωλητήριο σε ληξιπρόθεσμες οφειλές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προς τα ασφαλιστικά Ταμεία δρομολογεί  η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει εμπροσθοβαρώς ρευστότητα και να βελτιώσει τη γενική εισπραξιμότητα των οφειλών, όπως αποκάλυψε το Reuters την Πέμπτη, επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη.

Το Reuters αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων βελτιώνοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, ενώ προσπαθεί να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα από το βάρος των εξαιρετικά δυσβάσταχτων «κόκκινων» δανείων.

«Υπάρχει μια στρατηγική να πουληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ένας εκ των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στο β’ τρίμηνο του 2020 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα ταμεία. Η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση στοχεύει να υλοποιήσει ένα πλάνο πώλησης των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.