Προς επαναλειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο του κόσμου

Η ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας ήρε απαγόρευση λειτουργίας που είχε επιβάλει στον πυρηνικό σταθμό Kashiwazaki-Kariwa.

Η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας ήρε την Τετάρτη την απαγόρευση λειτουργίας που είχε επιβάλει στον πυρηνικό σταθμό Kashiwazaki-Kariwa της Tokyo Electric Power πριν από δύο χρόνια, επιτρέποντας στην εταιρεία να κινηθεί για την απόκτηση τοπικής άδειας επανεκκίνησης του εργοστασίου.

Η Tepco ήθελε διακαώς να επαναφέρει στο σύστημα το μεγαλύτερο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας στον κόσμο ώστε να μειώσει το λειτουργικό κόστος της, αλλά η επανέναρξη χρειάζεται ακόμη τη συγκατάθεση των τοπικών κυβερνήσεων της νομαρχίας Niigata, της πόλης Kashiwazaki και του χωριού Kariwa, όπου βρίσκεται.

Το πότε θα καταφέρει να συλλέξει τις απαιτούμενες θετικές απαντήσεις είναι άγνωστο.

Με ισχύ 8.212 μεγαβάτ (MW), το εργοστάσιο ήταν εκτός λειτουργίας από το 2012, έναν χρόνο αργότερα από την καταστροφή της Φουκουσίμα που οδήγησε στο κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή.

Η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να θέσει ξανά στο δίκτυο τα περισσότερα από τα πυρηνικά της εργοστάσια

Το 2021, η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας (NRA) απαγόρευσε στην Tepco τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Kashiwazaki-Kariwa, τον μοναδικό της λειτουργικό σταθμό ατομικής ενέργειας, λόγω παραβιάσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας προστασίας των πυρηνικών υλικών και παραβάσεων καθώς αποκαλύφθηκε ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο μέλος του προσωπικού είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες περιοχές του εργοστασίου.

Επικαλούμενη βελτιώσεις στο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας, η NRA ήρε την Τετάρτη μια εντολή διορθωτικής δράσης που εμπόδιζε την Tepco να μεταφέρει νέο καύσιμο ουρανίου στο εργοστάσιο ή να φορτώσει ράβδους καυσίμου στους αντιδραστήρες της – εμποδίζοντας ουσιαστικά την επανέναρξη του εργοστασίου.

Μετά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, η Tepco δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας είπε από τη μεριά του ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κατανόηση και τη συνεργασία της νομαρχίας Niigata και των τοπικών κοινοτήτων, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια», δήλωσε ο Yoshimasa Hayashi, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Επαναλειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων

Η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να θέσει ξανά στο δίκτυο τα περισσότερα από τα πυρηνικά της εργοστάσια προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας της Ιαπωνίας (IEEJ) προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας θα μειωθούν σε 58,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το οικονομικό έτος 2024/25 από 64 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι ήταν φέτος. Η πτώση επηρεάζει την αναμενόμενη επανεκκίνηση μερικών ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι μετοχές της Tepco είχαν εκτιναχθεί στα ύψη αφού η NRA ανέφερε στις αρχές αυτού του μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης λειτουργίας μετά από επιτόπια επιθεώρηση και συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας.

Πηγή: ΟΤ.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις