Αρχική Περιφέρειες Προγραμματική σύμβαση περιφέρειας Αττικής με 16 δήμους για ενίσχυση οδικής ασφάλειας

Προγραμματική σύμβαση περιφέρειας Αττικής με 16 δήμους για ενίσχυση οδικής ασφάλειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτεί η περιφέρεια Αττικής ένα μεγάλο διαδημοτικό έργο σε 16 δήμους για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την προστασία των πολιτών, πεζών και εποχούμενων.

Νωρίτερα, στα γραφεία της περιφέρειας, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και των 16 δήμων παρουσία των δημάρχων: Αίγινας, Αχαρνών, Διονύσου, Κυθήρων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μεγαρέων, Παιανίας, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαλαμίνας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Τροιζηνίας και Ωρωπού, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχου Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου χαρακτήρισε «παρέμβαση πνοής» το έργο και παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «ζωτικής σημασίας που έχει καθημερινά υψηλό κόστος σε απώλειες ζωών και σοβαρούς τραυματισμούς πεζών, οδηγών, εποχούμενων». Σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό δεν το ανακαλύπτει σήμερα η περιφέρεια, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεχώς επιχειρεί, «δυνατά και αθόρυβα, μέσα από συνέργειες με τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας». Κλείνοντας τη δήλωσή της η κ. Δούρου δεν παρέλειψε να υπογραμμίζει ότι με την ενίσχυση «των οδικών μας υποδομών, συμβάλλουμε παράλληλα στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Αττικής».
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η τοπική ανάπτυξη. Το έργο αφορά βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις, μικρής και μεσαίας κλίμακας σε μέγεθος και κόστος, οι οποίες είναι υλοποιήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι παρεμβάσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα και εφαρμόζονται σε τμήματα και θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας, των οδικών αξόνων της περιφέρειας. Κυρίως πρόκειται για εργασίες αναβάθμισης και αντικατάστασης του εξοπλισμού της οδού, όπως επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας, κ.λπ. Επίσης, τοπικά, προβλέπεται συμπλήρωση-ανακατασκευή της υποδομής, όπως επισκευή φθορών οδοστρώματος, αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, συμπλήρωση υλικού ερείσματος, καθαρισμός-μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κ.ά.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, προέκυψαν από Μελέτες Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που συντάχθηκαν για τον σκοπό αυτό από την «Εγνατία Οδός ΑΕ». Πρόκειται για περίπου 600 θέσεις διάσπαρτες σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής.
Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από την περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα δημόσια έργα. Στη συνέχεια ο κάθε δήμος θα αναλάβει την ευθύνη για τη συντήρηση του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του, με δικές του δαπάνες και ευθύνη.