Αρχική Εργασιακά Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης έρχονται εντός του έτους

Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης έρχονται εντός του έτους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τα lockdown επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Θα αφορούν τους εργαζόμενους και θα καλύπτουν τουλάχιστον το 100% των εργοδοτικών εισφορών, ενώ εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας να χρηματοδοτούν και μέρος του μισθού με τη μορφή όμως επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Τα νέας γενιάς προγράμματα απασχόλησης θα αναπτυχθούν αμέσως μόλις το επιτρέψει η πορεία της υγειονομικής κρίσης – για παράδειγμα προς το τέλος της άνοιξης – ώστε να γεφυρώσουν το πέρασμα της αγοράς εργασίας από τα οριζόντια κορονομέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων, στην μετά κορονοιό εποχή.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, τα νέα προγράμματα απασχόλησης, που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ, θα εστιάζουν σε κλάδους που έχουν πληγεί υπέρμετρα από τα lockdown όπως είναι η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός, ενδεχομένως και οι μεταφορές. Εκεί άλλωστε εντοπίζονται και οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, με το μέγα ζητούμενο να είναι, πως θα εξελιχθεί το κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας, όταν θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθεί το μέτρο των αναστολών συμβάσεων.

Τι προβλέπει το σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας

Το σχέδιο προβλέπει επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης για υφιστάμενες αλλά και νέες θέσεις εργασίας, στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι που βγαίνουν από την αναστολή.

Τα προγράμματα θα συνδυάζουν επιδότηση και a la carte κατάρτιση – ανάλογα με τον κλάδο – ενώ θα είναι βραχύβιας διάρκειας, δηλαδή θα παραμείνουν ενεργά, για παράδειγμα, ένα 6μηνο, με στόχο να απορροφήσουν τους κραδασμούς της αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας από το μέτρο των αναστολών.

Θα συνδυαστούν με άλλα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, που επίσης θα στοχεύουν έμμεσα στην στήριξη της απασχόλησης, τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μέσω των προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, θα επιδοτείται τουλάχιστον το 100% των εργοδοτικών εισφορών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδοτούνται και οι εργατικές εισφορές, δηλαδή το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζεται στο ethnos.gr

Η απαλλαγή του εργοδότη από μέρος ή το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους, στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων, θα έχει την μορφή της καθαρής επιδότησης.

Εκτός όμως από την επιδότηση των εισφορών, σκέψεις υπάρχουν και για επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων με τη μορφή, όμως, επιστρεπτέας ενίσχυσης. Η σκέψη δηλαδή είναι οι εργοδότες να λαμβάνουν ενίσχυση και για τμήμα του μισθού του εργαζόμενου, με την υποχρέωση όμως να επιστρέψουν στο μέλλον, με ευνοϊκούς όρους, μέρος αυτής της ενίσχυσης, όπως ισχύει και στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Με μοντέλο, δηλαδή, Επιστρεπτέας Προκαταβολής να καλυφθεί και ένα μέρος του μισθού, αθροιστικά προς την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η επιδότηση του μισθού θα μπορούσε να προχωρήσει με ποσοστό ή οριζόντιο ποσό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και στο πλαίσιο του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο επιδοτεί μεν τις εισφορές, αλλά και 200 ευρώ επί του μισθού αν πρόκειται για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα νέα προγράμματα θα έχουν ενσωματωμένη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς το ζητούμενο είναι η συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας μετά την απόσυρση της ομπρέλας προστασίας των αναστολών. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά κριτήρια ένταξης, εκτός από την μείωση τζίρου.

H ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων” είχε αναφέρει σχετικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στην παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ε.Ε.

Ο ίδιος είχε τότε διευκρινίσει πως με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών”.

Παράλληλα με τα νέα προγράμματα θα τρέχει και το υπάρχον πρόγραμμα για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με 6μηνη επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο θα παραμείνει ενεργό μέχρι να εξαντληθούν και οι 100.000 θέσεις εργασίας.