Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-νοικιάζω»: Οι 5 προϋποθέσεις για να λάβει 40% επιδότηση

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-νοικιάζω»: Οι 5 προϋποθέσεις για να λάβει 40% επιδότηση

«Πρεμιέρα» κάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», μέσω του οποίου περίπου 12.500 κλειστές κατοικίες θα αποκτήσουν ξανά ζωή. Πρόκειται για μια παρέμβαση την οποία αναμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να πάρουν την πολυπόθητη επιδότηση του 40% της ανακαίνισης που θα κάνουν στο ακίνητο τους.

Για να ενταχθεί, φυσικά, κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει πέντε βασικές προϋποθέσεις. Το πλαίσιο που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικογένειας είναι οι εξής:

Οι 5 προϋποθέσεις που “κλειδώνουν” την επιδότηση

Το ακίνητο τους θα πρέπει να είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα, ενώ ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας.

Θα πρέπει, επίσης, να έχει οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ η κατοικία θα πρέπει να µην ήταν δηλωμένη ως πρώτη κατοικία, ούτε µισθωµένη. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι θα πρέπει να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους. Τέλος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων  θα πρέπει να μην είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα Εξοικονοµώ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με μάξιμουμ προκαταβολή τα 2.000 ευρώ. Αναγκαίες προϋποθέσεις τα σπίτια να είναι δηλωμένα κλειστά στο Ε2 και να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης, ύψους 2.000 ευρώ, στους δικαιούχους και τη δυνατότητα συμμετοχής των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας επικαρπίας ίσο με το 50%, εφόσον οι δαπάνες γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η συνολική επιδότηση θα χορηγείται υπό τον αυστηρό όρο να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά τα σχετικά τιμολόγια και εφόσον μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Μάλιστα, τα παραστατικά θα πρέπει να είναι όλα ηλεκτρονικά. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι τεχνικοί θα πρέπει να εμφανίσουν τις αμοιβές τους στην πλατφόρμα MyData.

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος, λοιπόν, θα πρέπει πρώτα να καταθέσει:

α) Τιμολόγια που θα έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά,

β) Ηλεκτρονικό μισθωτήριο μακροχρόνιας μίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Το τελικό ποσό που θα επιστρέψει στην τσέπη των ιδιοκτητών διαμορφώνεται ανάλογα με το κόστος της ανακαίνισης. Ενδεικτικά, ένας ιδιοκτήτης που θα πραγματοποιήσει ανακαίνιση συνολικού κόστους 12.000 ευρώ θα πάρει πίσω το ποσό των 4.000 ευρώ, καθώς η επιδότηση καλύπτει με 40% το ποσό των 10.000 ευρώ.Σε μια ανακαίνιση που θα κοστίσει 5.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί με 2.000 ευρώ, δηλαδή το 40% του συνολικού κόστους.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Χωρίς μετρό και προαστιακό την Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ 

Χωρίς μετρό και προαστιακό την Τετάρτη - Πώς θα...

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δισ. το α’ τρίμηνο 2024

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δισ. το α’ τρίμηνο 2024,...

Ενημερωτικό Δελτίο

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δισ. το α’ τρίμηνο 2024

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δισ. το α’ τρίμηνο 2024, πάνω από το στόχο - Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2024, το ύψος των καθαρών...

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις λαθών

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις λαθών Η ώρα των διορθώσεων του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ έφτασε. Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, την ηλεκτρονική...

Χ. Θεοχάρης: Δεν θα δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή 

Χ. Θεοχάρης: Δεν θα δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή  Για τις  δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις  πιθανές επιπτώσεις...

Εξπρές φορολογική ενημερότητα για χρέη στους δήμους

Εξπρές φορολογική ενημερότητα για χρέη στους δήμους Τέλος στην αναμονή για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε όσους έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους σε Δήμους και άλλους φορείς...