Η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας έχει εκδώσει δελτίο Τύπου που επισημαίνει σημαντικά θέματα σχετικά με τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης και του υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο για αισθητικούς σκοπούς.

Οι ενέσιμες θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη και υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο πρέπει να πραγματοποιούνται από ειδικούς που έχουν λάβει εκπαίδευση σε αυτές τις τεχνικές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ προγράμματος εκπαίδευσης της ειδικότητας.

Το επαγγελματικό δικαίωμα των ειδικοτήτων βασίζεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και όχι σε μεταπτυχιακά ή εκπαιδευτικά σεμινάρια. Η παρακολούθηση τέτοιων σεμιναρίων χρησιμεύει μόνο για τη συνεχή επιστημονική εξέλιξη (CME).

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων από τα αρμόδια υπουργεία, για την ποιότητα και τα προσόντα των εκπαιδευτών ιατρών. Μόνο ιατροί με ιατρικό δίπλωμα επιτρέπεται να παρέχουν εκπαίδευση για αυτούς τους τύπους θεραπειών.

Η αναγνώριση της ειδικότητας του Αισθητικού Ιατρού δεν υπάρχει ακόμα ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να διαχωριστεί ξεκάθαρα η ιατρική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης από την αισθητική χρήση της, με βάση την ανατομία και την εκπαίδευση.

Τέλος, προειδοποιείται για τις σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από αυτές τις θεραπείες, αν και αποδεδειγμένα ασφαλείς, όπως τύφλωση, νεκρώσεις δέρματος και άλλες σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν εφαρμοστούν σωστά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις