Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Προδημοσιεύεται ο διαγωνισμός για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή

Προδημοσιεύεται ο διαγωνισμός για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή, σήμερα εκτός απροόπτου, στο πλαίσιο μετεγκατάστασης μεταφορικών επιχειρήσεων από την περιοχή του Ελαιώνα Αττικής.

Η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα, ενώ στόχος είναι να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής έως το τέλος του 2024 προκειμένου να ακολουθήσουν οι σχετικές υπογραφές το 2025.

Τον διαγωνισμό τον τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δήμου Φυλής και θα πραγματοποιηθεί ως έργο παραχώρησης.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ανάπτυξη ενός «πράσινου» Επιχειρηματικού Πάρκου σε ακίνητο 450 στρεμμάτων περίπου, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 32εκ.€ συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων. Το έργο έχει χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως κίνητρο προς τις εγκατεστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα / Βοτανικού μεταφορικές επιχειρήσεις, για την μετεγκατάστασή τους στον νέο Πάρκο της Φυλής.

Σήμερα προδημοσιεύεται ο διαγωνισμός για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή

Σε μια έκταση 450 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και «πράσινο» logistic center με το σύνολο της επένδυσης να φθάνει τα 200-250 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι στο νέο logistic center να μεταεγκατασταθούν 400 διαμεταφορείς από τον Ελαιώνα που τώρα λειτουργούν εκεί σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί 21 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως κίνητρο για τη μετακόμιση των εταιρειών με 200 από αυτές σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν συμφωνήσει ήδη για την μετεγκατάσταση τους .

Το επιχειρηματικό πάρκο σύμφωνα και με το Πολεοδομικό Σχέδιο χωρίζεται σε δύο ζώνες με την πρώτη να περιλαμβάνει «Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης» ενώ στη δεύτερη περιλαμβάνονται 15 τουριστικά καταλύματα, προφανώς που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των διαμεταφορέων

Η σύμβαση παραχώρησης θα είναι για 35 έτη και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ θα υπάρξει πιθανότατα αρχικά ένα εφάπαξ τίμημα από τον παραχωρησιούχο προς τον Δήμο Φυλής ενώ θα υπάρχει και ετήσιο μίσθωμα.

Το εν λόγω ακίνητο είναι προνομιούχο από άποψη εγγύτητας στον αστικό ιστό (της Αθήνας και του Πειραιά) καθώς επίσης και με βασικά δίκτυα (σιδηροδρομικό δίκτυο, κόμβο ΕΟ Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου με Αττική Οδό, Λιμένας Πειραιά, Λιμένας Ελευσίνας, Λιμένας Λαυρίου), καθώς επίσης και το Θριάσιο ΕΚ.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ μεγάλης αξίας για το λεκανοπέδιο αλλά και για το σύνολο της οικονομίας.

Το έργο συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των Εθνικών Logistics, με σημαντικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία (σε βάθος χρόνου μείωση των τιμών καταναλωτή και ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας σε ξένες επενδύσεις). Επιπλέον το πάρκο στον Δήμο Φυλής θα είναι περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και λειτουργικά από τα πλέον σύγχρονα στην ΕΕ, με διασύνδεση με σιδηρόδρομο και Αττική Οδό και δυνατότητα μείωσης του οδικού φορτίου στον άξονα Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Επίσης η μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων θα απομακρύνει περίπου 4.000 φορτηγά ημερησίως από τον Κηφισό ανακουφίζοντας σημαντικά τον αυτοκινητόδρομο του Κηφισού μειώνοντας την συμφόρηση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η αξιοποίηση του επιχειρηματικού πάρκου θα δώσει ανάσα στην περιοχή του Βοτανικού, με τη δημιουργία άλλων χρήσεων και επενδύσεων, που θα συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Πολύ γνωστό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο

Τα τελευταία χρόνια ένα πολύ γνωστό και αρκετά...

Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα στη Λούτσα

Συναγερμός σήμανε για φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 14:30...

Ξεκινάει σήμερα το debate των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Το «Eurovision Debate» των υποψηφίων για την προεδρία της...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στην Καλαμάτα η παρουσίαση-αναγγελία των “Γαλάζιων Σημαιών 2024”

Την ετήσια εκδήλωση για την αναγγελία των βραβεύσεων διοργανώνει στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 24 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»,...

Σκιάθος: Σοβαρό πρόβλημα στέγασης για τους γιατρούς

Ενοίκιο έως και 2.500 ευρώ ζητάνε από τους γιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι ιδιοκτήτες κατοικιών. Οι επαγγελματίες...

Καλαμάτα: Μεγάλη Ένταση έξω από τα δικαστήρια για το ναυάγιο της Πύλου – Τραυματίες στις συμπλοκές διαδηλωτών (video)

Μεγάλη Ένταση  ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και αστυνομικούς των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα, για την υπόθεση του ναυαγίου στην Πύλο τον...

Έρχεται ειδική πολεοδομική μελέτη για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων,  Στέφανο Πουλημένο  και τους  εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών,  σύμβαση εκπόνησης της Μελέτης «Ειδική Πολεοδομική  Μελέτη  για...