Σε αναμονή της υπουργικής απόφασης για εκκίνηση της δημοπράτησης  έργων 1,4 δισ. για την αποκατάσταση υποδομών, οδικών και σιδηροδρομικών, σε Θεσσαλία, Εύβοια και Φθιώτιδα βρίσκεται η κατασκευαστική αγορά.

Η δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης ενώ αρχικά ήταν να ξεκινήσει μέσα στο Μάιο, πλέον η ωρίμαση των σχετικών διαγωνισμών οδηγεί πλέον τη σχετική διαδικασία μέσα στον Ιούνιο.

Η υπουργική απόφαση θα ορίσει την τμηματοποίηση των αναγκαίων έργων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαδικασίες, θα είναι fast track και θα αφορούν σε έως 8 συμβάσεις, από 4 για οδικά και 3-4 σιδηροδρομικά έργα, θα σταλούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκλήσεις για απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους, ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Intrakat – ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ (όμιλος Metlen, πρώην Μυτιληναίος)με τα μικρότερα σχήματα να μένουν μάλλον εκτός «παιχνιδιού»

Τα 1,35 δισ. αγγίζει το κόστος έργων για τις υποδομές της Θεσσαλίας |  Ειδησεις | Pagenews.gr

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα clusters έργων αποκατάστασης, θα ακολουθήσει πρόσκληση προς τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, προκειμένου να αναλάβουν τις αντίστοιχες εργολαβίες. Το μοντέλο που υιοθετείται, δηλαδή, είναι εκείνο των έργων αποκατάστασης από την κακοκαιρία Ιανός (βασισμένο στο νόμο για εξπρές διαδικασίες για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών πολιτικής προστασίας) προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις πολύμηνων διαδικασιών, όπως απαιτούνται στους δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς.

Η πρόβλεψη ανάδειξης αναδόχων για κάθε μία από τις εν λόγω δημοπρατήσεις θα είναι μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο η έναρξη εκτέλεσης έργων δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς μεσολαβεί και εύλογο διάστημα για τις σχετικές μελέτες ανά έργο. Υπενθυμίζεται δε ότι το τελικό κόστος των έργων θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών.

τα οδικά έργα αποκατάστασης, με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς αθροίζονται σε 892 εκατ. ευρώ, και αφορούν σε παρεμβάσεις στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας. Οι εργασίες θα γίνουν σε συνολικό μήκος 159 χιλιομέτρων του οδικού δικτύου και συμπεριλαμβάνουν 110 γέφυρες.

Υποδομές: Τι συμβαίνει με τα έργα αποκατάστασης ζημιών 1,5 δισ. στη Θεσσαλία  | Insider

Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στα σιδηροδρομικά έργα, υπολογίζεται σε 460 εκατ. ευρώ περίπου και αυτά αφορούν τις σιδηροδρομικές γραμμές Δομοκός-Λάρισα, Λάρισα-Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Εκτιμάται δε πως θα δημοπρατηθεί μια ακόμη εργολαβία για τη σηματοδότηση και την εγκατάσταση συστημάτων ETCS στο παραπάνω δίκτυο.

Με βάση την καταγραφή των ζημιών, οι πόροι θα διατεθούν ως εξής: 33% του ποσού στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, 25% στην Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, 21% στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας, 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Ευβοίας και 2% στην Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις