ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με φρενήρεις ρυθμούς εργάζονται τα καταστήματα προκειμένου να υποδεχθούν τους χιλιάδες πολίτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Ήδη μεγάλος αριθμός καταστημάτων ενημερώνει τους καταναλωτές ότι είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το υποχρεωτικό σύστημα εξ αποστάσεως παραγγελίας και της παραλαβής των εμπορευμάτων έξω από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού.

Ήδη από χθες αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν στο κοινό ότι το σύστημα click away έχει ενεργοποιηθεί. Μεταξύ αυτών τα Perfect Toys Πανταζόπουλος, η αλυσίδα ένδυσης Attrativo, αλλά και η εταιρεία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών Πλαίσιο. Μάλιστα, η τελευταία δημιούργησε και ένα χρηστικό βίντεο προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές.

H σχετική ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00» δημοσιεύτηκε πριν από λίγο.

Σύμφωνα με την απόφαση παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας, με μια μικρή αλλαγή. Από το βράδυ σήμερα (13/12) η απαγόρευση θα αρχίζει στις 22.00 κι όχι στις 21.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00. αλλάζουν οι ώρες, ενώ δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα καταστήματα τροφίμων τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

Πως θα γίνεται η πώληση παιχνιδιών από τα σούπερ μάρκετ

Στην ΚΥΑ διευκρινίζεται ότι συνεχίζεται η απαγόρευση της πώλησης με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα πλην τροφίμων και χριστουγεννιάτικων στολιδιών.

Πως λειτουργεί το click away και οι απαραίτητες κανόνες

  • Εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away)
  • Καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία:

-επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης

-χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες συνολικά

-παραλαβή από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή

Κατά την παραλαβή

  • τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών
  • μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: 9 άτομα και
  • μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: 10 λεπτά

Τι λένε οι έμποροι 

Πάντως, υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες επιλέγουν να μην ακολουθήσει το νέο σύστημα “click away”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλυσίδα παιχνιδιών Jumbo, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα ανακοίνωσε πως η υπηρεσία click away δεν υφίσταται καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές.

Συστήματα τύπου click away αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς.

Αυτό, δήλωσε με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Aναλυτικά ο κ. Καφούνης δήλωσε: Αντιλαμβανόμαστε ότι ύψιστο αγαθό και προτεραιότητα είναι η υγεία. Για τα θέματα αγοράς τόνισε όμως ότι το εμπόριο αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο σε όλη την επικράτεια και ουσιαστικά παραμένει ακόμα κλειστό. Συστήματα τύπου “click away”, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς.
Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη και πρέπει να βρούμε πειστικές απαντήσεις για τους συναδέλφους μας, που έχουν ένα συνοικιακό κατάστημα που το επισκέπτονται 4-5 άνθρωποι την ημέρα. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να επανέλθουμε με νέες προτάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, για το μέλλον και την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων, που αυτή τη στιγμή βλέπουν ορατό τον κίνδυνο του αφανισμού τους και αποκτά ακόμα περισσότερη σπουδαιότητα η πρόσφατη ολοκληρωμένη πρόταση μας προς τον Πρωθυπουργό».