Αρχική Διεθνή ΠΟΥ: Ζητεί 23,4 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της Covid-19

ΠΟΥ: Ζητεί 23,4 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της Covid-19

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μία νέα δέσμη μέτρων κατά της Covid-19 στις φτωχότερες χώρες παρουσίασε χθες Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Για τη χρηματοδότηση των νέων αυτών μέτρων, ο Οργανισμός ζήτησε 23,4 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

Η συμμαχία των κυριότερων διεθνών αρχών υγείας (ACT Accelerator- Επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά της Covid-19) «έχει ανάγκη από το ποσό των 23,4 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο προκειμένου να επωφεληθούν και να αναπτύξουν μέσα στη μάχη κατά της Covid-19 από τώρα και έως το Σεπτέμβριο του 2022», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, το ποσό αυτό είναι ελάχιστο σε σχέση με τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικών απωλειών, που προκάλεσε η πανδημία αλλά και το κόστος των σχεδίων ανάκαμψης.

«Η άνιση πρόσβαση στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια παρατείνει την πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης νέων πιο επικίνδυνων παραλλαγών, που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα υπάρχοντα μέσα στη μάχη κατά της ασθένειας», σημειώνεται.

Η πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε, «απέχει πολύ από το να τελειώσει», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Έως σήμερα, μονάχα το 0,4% των τεστ και το 0,5% των εμβολίων που χορηγούνται σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20, που αναμένεται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, να χρηματοδοτήσουν «στο σύνολό της» τη νέα στρατηγική.