Αρχική Υγεία ΠΟΥ: Παγκόσμια πανδημία ο κορονοϊός – Κινητοποίηση των συστημάτων υγείας και εργαζομένων...

ΠΟΥ: Παγκόσμια πανδημία ο κορονοϊός – Κινητοποίηση των συστημάτων υγείας και εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παγκόσμια πανδημία χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19!

Ο ιός που μόλις πριν από τρεις μήνες ήταν άγνωστος, έχει μολύνει πλέον περισσότερους από 121.000 ανθρώπους σε Ασία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και περιοχές των ΗΠΑ.

Ποια μέτρα συνεπώς πρέπει να ληφθούν εάν ο ΠΟΥ κηρύξει πανδημία;

Εφόσον ο ΠΟΥ αποφασίσει να κηρύξει πανδημία, οι συνέπειες αναμένονται να είναι πολύ σοβαρές. Βάσει του σχεδίου ετοιμότητας του ΠΟΥ, η απάντηση σε μια πανδημία απαιτεί από τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την «πλήρη κινητοποίηση των συστημάτων υγείας, των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο». Απαιτείται επίσης, η διανομή προσωπικού εξοπλισμού προστασίας, αντιικών και άλλων ιατρικών προμηθειών.

Είναι σαφές συνεπώς ότι εάν κυρηχθεί πανδημία του Covid-19, η πρόκληση μπορεί να είναι τεράστια για ορισμένες χώρες. Όταν η ΠΟΥ κήρυξε πανδημία για το ξέσπασμα της γρίπης H1N1 το 2009, η απόφαση επικρίθηκε από ορισμένες χώρες που θεώρησαν ότι προκλήθηκε χωρίς λόγο πανικός. Επιπλέον, πολλές χώρες ξόδεψαν μία περιουσία στα εμβόλια για τον H1N1, αν και το στέλεχος της γρίπης αποδείχτηκε ήπιο και αντιμετωπίσιμο, αναφέρει η «Daily Telegraph».

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ετήσιο παγκόσμιο κόστος των μέτριων έως σοβαρών πανδημιών είναι περίπου 570 δισ. δολάρια ή 0,7 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η επιδημία του Sars το 2003-04, από την οποία νόσησαν περίπου 8.000 άνθρωποι, προκάλεσε ζημιά 50 δισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία. Ο νέος κοροναϊός ωστόσο μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικός. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην μεγαλύτερη εξάρτηση του κόσμου από την Κίνα σήμερα απ’ ό,τι πριν από 17 χρόνια. Η Κίνα αντιπροσώπευε μόνο το 5% της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη διάρκεια του Sars – τώρα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο και συμβάλλει κατά το 1/3 στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να είναι πιο ευάλωτη τώρα λόγω της αύξησης του τομέα των υπηρεσιών της.