Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Πότε βγαίνουν οι πρώτες συντάξεις… οφειλετών: Ο περιουσιακός «κόφτης», η έναρξη της νέας πλατφόρμας

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ενεργοποίηση της πολυπόθητης “πλατφόρμας” που θα επιτρέπει στους οφειλέτες να βγαίνουν, επιτέλους, στη σύνταξη έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα του επόμενου μήνα, το υφιστάμενο σύστημα που χρησιμοποιούν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα αναβαθμιστεί πλήρως, ανοίγοντας, πλέον, το δρόμο προς της σύνταξη και σε όσους έχουν χρέη προς τα ταμεία.

Πρακτικά, οι οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα εξουσιοδοτούν αυτομάτως τον ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε νόμιμη άρση του απορρήτου των καταθέσεών τους σε όλες τις τράπεζες, καθώς αν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (με χρέη ΕΦΚΑ) ή τις 6.000 ευρώ (με χρέη ΟΓΑ) οι αιτήσεις θα απορρίπτονται.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας επεκτάθηκε το δικαίωμα των ατόμων τα οποία έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη. Με το προηγούμενο καθεστώς κάποιος μπορούσε να πάρει σύνταξη αν τα χρέη του προς τον ΕΦΚΑ ήταν έως 20.000 ευρώ και ως 6.000 ευρώ αν ήταν αγρότης. Το υπουργείο άλλαξε τα όρια αυτά από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και από τα 6.000 στα 10.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση , όμως , ότι ο ασφαλισμένος έχει τουλάχιστον καταβάλλει εισφορές για 20 τουλάχιστον έτη και, επιπλέον, οι τραπεζικές του καταθέσεις δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για να διαπιστώσουν αν οι οφειλές των συνταξιούχων είναι μικρότερες των 12.000 ευρώ θα ελέγχουν τον μέσο όρο των τραπεζικών καταθέσεων των 12 μηνών που προηγήθηκαν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Μόνο εφόσον υπάρχει αυτή η προϋπόθεση θα δίνουν το “πράσινο φως” στις αιτήσεις που θα υποβάλλονται από εν δυνάμει συνταξιούχους, ώστε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχουν χρέη προς τον Φορέα.

Ο στόχος που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι να βοηθηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά αδυναμία πληρωμής. Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι θα κρατείται το 60% της σύνταξης, έως ότου η οφειλή πέσει στα 20.000 ευρώ και από εκεί και μετά θα ισχύουν οι τωρινοί κανόνες. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι το υπόλοιπο ποσό οφειλής θα αποπληρώνεται με τις ίδιες διατάξεις που ισχύουν έως σήμερα, δηλαδή σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για παράδειγμα σε περίπτωση που ένας οφειλέτης δικαιούται σύνταξη 800 ευρώ, αλλά έχει οφειλή 30.000 ευρώ. Θα λαμβάνειι το 40%, δηλαδή 320 ευρώ στο χέρι και τα υπόλοιπα 480 ευρώ θα συμψηφίζονται με το τμήμα οφειλής από 20.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ, δηλαδή θα συμψηφιστούν με χρέος 10.000 ευρώ. Με τον συμψηφισμό, τα 480 ευρώ της σύνταξης θα παρακρατηθούν για 20 μήνες και οκτώ μέρες, ώστε να ισοφαρίσουν το χρέος των 10.000 ευρώ. Πρακτικά, λοιπόν, ο συνταξιούχος θα έχει πληρώσει τα 10.000 ευρώ με παρακράτηση των 480 ευρώ για 20 μήνες. Από τη στιγμή που η οφειλή πέσει στις 20.000 ευρώ, θα λειτουργήσει ο αυτόματος συμψηφισμός, που προβλέπει ότι ο συνταξιούχος λαμβάνει όλο το ποσό – εν προκειμένω θα πάρει τη σύνταξη των 800 ευρώ και θα παρακρατείται από το ποσό αυτό η οφειλή σε 60 δοσεις. Για το χρέος των 20.000 ευρώ, η κάθε δόση είναι 333,3 ευρώ, που θα αφαιρούνται από τη σύνταξη και από τα 800 ευρώ θα μένουν 466 ευρώ στον συνταξιούχο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες συντάξεις των οφειλετών αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου, αρκεί οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση (δεδομένου ότι η παλιά τους έχει απορριφθεί λόγω χρεών).

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Διαλειμματική νηστεία: “Η μόδα που έγινε λατρεία”- Οι μύθοι καταρρίπτονται

Η διαλειμματική νηστεία τον τελευταίο καιρό συγκαταλέγεται σε μια από τους πιο δημοφιλής τρόπους να κάνεις δίαιτα ή αν δεν σου αρέσει η λέξη δίαιτα, να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες για να ελαττώσεις το βάρος σου.

Το μυστήριο του Τιτανικού: Γιατί δεν έχουν βρεθεί τα οστά των ανθρώπων που πνίγηκαν;

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, και σταδιακά αποσυντίθεται.  Από την ανακάλυψή του, το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Τα οστά όμως των ανθρώπων που χάθηκαν δεν έχουν βρεθεί ποτέ..

Κρήτη: Καλοκαιρινός εφιάλτης – Οι δήμοι ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Καλοκαιρινός εφιάλτης η λειψυδρία για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στην Κρήτη, κάτι που αποτυπώνεται με τα διαδοχικά αιτήματα των Δήμων  για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη Μεσσαρά να βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.

Για γέλια και για κλάματα: Αποβίβαση τουριστών όχι στην προβλήτα αλλά μέσα στην θάλασσα

Απίστευτες εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν πλοίο στην παραλία Μπάλου Κισάμου Χανίων,  έκανε αποβίβαση τουριστών μέσα στην θάλασσα. Είναι από αυτές τις εικόνες που βλέπει κανείς και δεν ξέρει τι να κάνει “ να βάλει τα γέλια ή τα κλάματα“.

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανακοινώνεται το έκτακτο επίδομα – Ποιοι θα το λάβουν

Η νέα επιδότηση θα περιλαμβάνει συνταξιούχους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Πότε αρχίζουν οι πληρωμές για τις συντάξεις Αυγούστου

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών των συντάξεων Αυγούστου.

Αύξηση 5,3% στις νέες συντάξεις σύμφωνα με την έκθεση ‘ΗΛΙΟΣ

Η έκθεση "Ήλιος" αποτυπώνει τη μηνιαία ροή των νέων συνταξιοδοτήσεων και τη δαπάνη των συντάξεων.

Ποιοι τελικά θα πάρουν το έκτακτο επίδομα

Το ύψος 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τα έσοδα, από την προσωρινή εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων, θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι, δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ.