Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πότε θεωρείτε άκυρη μια απόλυση- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε μέσα στο lockdown

Mε την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σωστό να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι/ες τα δικαιώματα τους στον εργασιακό τομέα.

Μπορεί το Ελληνικό Κράτος να έχει θεσπίσει κάποιες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να επιδοτεί τις επιχειρήσεις και να τις “ανακουφίζει” με τα πάγια έξοδα, όπως η κάλυψη ενός μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, όμως κατά βάση καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες απολύσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που υπάρχουν στην ελληνική έννομη τάξη, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πότε θεωρείτε άκυρη μια απόλυση.

Το Dimosio.gr προχώρησε σε έρευνα για το θέμα και σας παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καταγγελία συμβάσεως και τις  περιπτώσεις ακυρότητας μιας απόλυσης.

Ειδικότερα, ας ξεκινήσουμε , απ΄το ότι πρέπει άκυρη θεωρείτε εάν δεν υπάρξει καταβολή της αποζημίωσης μαζί με έγγραφο της απόλυσης ακόμη και σε  περίπτωση παράλειψης καταβολής αποζημίωσης έστω και μίας (1) δόσης επέρχεται ακυρότητα της απόλυσης.

Παράλληλα, μια απόλυση είναι καταχρηστική, όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Απόλυση που γίνεται για την ικανοποίηση από τον εργοδότη αισθήματος εκδίκησης προς τον εργαζόμενο, στο ίδιο μήκος κύματος και οι απολύσεις που γίνονται λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου, ή λόγω δικαστικής διεκδίκησης των αξιώσεών του, ή λόγω αρνήσεώς του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη, ή για πολιτικούς λόγους κλπ.

Να σημειωθεί, ότι καταχρηστική είναι η απόλυση όταν η  προσφυγή από τον εργοδότη στο δυσμενέστερο για τον εργαζόμενο μέσο, την απόλυση, συμβαίνει εξαιτίας πειθαρχικής παράβασης, που ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με ηπιότερα μέτρα.

Τρίτον και πολύ σημαντικό, η απόλυση που βρίσκεται αντίθετη με απαγορευτικές διατάξεις.

Οι περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι κυρίως οι εξης:

Συνδικαλιστικά στελέχη: Απαγορεύεται η απόλυση των συνδικαλιστικών στελεχών χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής.
Έγκυες εργαζόμενες:1. Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει δεκαοκτώ (18) μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.» άρθρο 36, Ν.3996/2011
Αδειούχοι εργαζόμενοι: Είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που έγινε κατά την διάρκεια της ετήσιας άδειας αναπαύσεως που του χορηγήθηκε.
Στρατευμένοι μισθωτοί: Δεν αποτελεί λόγο λύσης σύμβασης εργασίας, η στράτευσή τους. Υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις γι’ αυτούς που στρατεύονται ή αποστρατεύονται και δεν επιτρέπεται να απολυθούν, ακόμα και για ένα χρόνο μετά την αποστράτευσή τους. Η κύρωση για το μη σεβασμό των διατάξεων, είναι η ειδική πρόσθετη αποζημίωση, ίση με μισθούς 6 μηνών επιπλέον της αποζημίωσης για την απόλυση.
Οι προσληφθέντες αναγκαστικά με τις διατάξεις για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ, δεν επιτρέπεται να απολυθούν χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής.

 

“Τί μπορεί να κάνει ένας εργαζόμενος σε περίπτωση άκυρης απόλυσης;”

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα, ο εργαζόμενος  που απολύεται από την εργασία του με άκυρη καταγγελία μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια και να ζητήσει να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και να του καταβληθούν οι μισθοί υπερημερίας από τον εργοδότη που δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

“Αυτές είναι οι προθεσμίες”

Αξίζει να σημεωθεί, ότι η σχετική αγωγή πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 3 μηνών από την κοινοποίηση του εγγράφου της απόλυσης, αλλιώς το δικαίωμα παραγράφεται και η αγωγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη, ενώ εάν  η ακυρότητα της απόλυσης οφείλεται στη μη κοινοποίηση εγγράφου, η 3μηνη προθεσμία αρχίζει από την ημέρα που ο εργοδότης σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 «όχι»

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 «όχι», υπέρ της πρότασης ψήφισαν 141 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση δυσπιστίας υπέβαλαν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά και...

Την Παρασκευή οι πληρωμές για τα επιδόματα -Τι καταβάλλεται

Την Παρασκευή οι πληρωμές για τα επιδόματα, τι καταβάλλεται Αύριο Παρασκευή θα καταβληθούν τα επιδόματα συνολικού ύψους 282.240.214 ευρώ σε 1.196.448 ωφελούμενους. Τα επιδόματα που δίνονται...

Στα άκρα η πόλωση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή – Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Στα άκρα η πόλωση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή - Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε στις 03:35 τα...

Οι τράπεζες κατεβάζουν ρολά –  Ποιες συναλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε

Οι τράπεζες κατεβάζουν ρολά, ποιες συναλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε,  από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 έως και τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024...