ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η 4η Μαΐου θα είναι μια διαφορετική ημέρα με την σταδιακή μετάβαση σε μια νέα περίοδο, σχολιάζει η κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές πως σε 11 ημέρες δεν θα αλλάξουν όλα αυτομάτως, αλλά αργά και σταδιακά μέχρι την τελική επαναφορά στην κανονικότητα, η οποία ακόμη θα αργήσει.

Η νέα περίοδος θα ξεκινήσει με νέους κανόνες και νέες συνθήκες.

Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και υπολογίζοντας δεκάδες μεταβλητές, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ίδιος τις τελικές και καθοριστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας από τώρα επισημαίνουν τη σημασία της προσήλωσης όλων στους κανόνες υγιεινής, στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθούν οι πάντες.

Ο Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης, λέγοντας πως «σκοπός είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

-Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

«Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε.

Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Για να προετοιμαστούν όλοι στη σταδιακή αυτή μετάβαση χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γρίφος με τα σχολεία

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου εντός Μαΐου, ίσως στις 11 του μήνα, με τους μαθητές να βρίσκονται σε μικρότερα τμήματα, τηρώντας αποστάσεις ακόμη και στα διαλείμματα.

Στόχος είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο με μειωμένη ύλη και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρει ότι «έχουμε σενάρια και για μικρότερο συγχρωτισμό, τα οποία συζητάμε και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Λίγες ημέρες μετά την Γ’ Λυκείου, αν όλα πάνε καλά, σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες τάξεις, παρόλο που οι απόψεις των επιστημόνων για το κατά πόσο πρέπει να ανοίξουν πλήρως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ακόμη διίστανται.

 

Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι θα πρέπει να καταλήξουν το συντομότερο σε μία τελική πρόταση προς τον πρωθυπουργό, ενώ απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά.

Κανόνες σε εστιατόρια και καφέ

Με αυστηρούς κανόνες αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου καφετέριεςεστιατόρια και μπαρ. Αναζητείται όμως μια χρυσή τομή που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες αλλά θα φέρει και τον αναγκαίο κόσμο στα μαγαζιά, ώστε να έχουν κίνηση και τζίρο.

Αιτία σοβαρού προβληματισμού αποτελεί και το ζήτημα των κλιματιστικών, μετά τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις.

Πρόκειται για ζήτημα τεχνικά περίπλοκο και τρομερά κοστοβόρο, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και την επιδότηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων για την αναγκαία αλλαγή των φίλτρων.

Ανοίγουν τα καταστήματα

Για τις 4 Μαΐου «κλείδωσε» το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων αλλά και των πολυπόθητων κουρείων και κομμωτηρίων, φυσικά με κανόνες λειτουργίας για το προσωπικό, όπως η αναγκαστική χρήσης μάσκας και γαντιών.

Για τα πολυκαταστήματα που θα ακολουθήσουν αρκετά αργότερα, εξετάζεται ακόμη και περιορισμός του αριθμού πελατών ανά όροφο ανάλογα με την έκταση.

Τι θα γίνει με τις διακοπές; Από αρχές Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μέσα στον Ιούλιο τα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα στην υπόλοιπη χώρα.

Και στην περίπτωση αυτή η δύσκολη εξίσωση είναι η κοινωνική απόσταση, δηλαδή η τήρηση των σωστών αποστάσεων μεταξύ των πελατών στο πρωινό, τις ξαπλώστρες και τις πισίνες.

Τι θα γίνει με τις πτήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πτήσεις από το εξωτερικό είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Ιουνίου και πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αρχίσει να δέχεται από εκείνο το χρονικό σημείο τουρίστες από την Ιταλία ή τη Μεγάλη Βρετανία.