ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δεύτερη ευκαιρία για να λάβουν το μέρισμα θα έχουν 24.000 πολίτες που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, αλλά έμεινα εκτός λόγω λαθών στον αριθμό λογαριασμού τραπεζικού IBAN. Τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει εκ νέου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα στα τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Voucher Ergasia, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις 17 Ιανουαρίου, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 21 του μήνα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΗΔΙΚΑ επισημαίνουν στο Voucher Ergasia ότι όσοι δικαιούχοι είχαν λογαριασμό IBAN άλλου προσώπου υπό το φόβο της κατάσχεσης θα πρέπει να το τροποποιήσουν προκειμένου να λάβουν το πολυπόθητο βοήθημα. Εξάλλου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το μέρισμα είναι ακατάσχετο για χρέη στις τράπεζες ή στο δημόσιο.

Μάλιστα, η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου και ορίζει ότι πλέον: “το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα”

Την ίδια στιγμή, επιστολή με την ένδειξη “κατεπείγον” απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στους υπουργούς Τσακαλώτο και Φωτίου, ζητώντας με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, να μπορούν να κάνουν εκ νέου αιτήσεις και τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους.

Η ΕΣΑμεΑ στο διάστημα που θα ανοίξει η πλατφόρμα, από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου, ζητά να μπορούν και τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, να κάνουν εκ νέου αίτηση. Ζητά οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί, καθώς επίσης και να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. “Είναι αδικαιολόγητο να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία.

Μάλιστα, η συνομοσπονδία είχε τονίσει ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.