Αρχική Οικονομία Πότε «ανεβαίνει» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2019 στο TAXISnet

Πότε «ανεβαίνει» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2019 στο TAXISnet

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησαν τα «δοκιμαστικά» της εκκαθάρισης και αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να πατήσουν το κουμπί για την έκδοση 7,3 εκατομμυρίων σημειωμάτων.

Στη συνέχεια, στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα «τρέξει» μια ακόμα εκκαθάριση προκειμένου να προκύψουν οι δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής ή έκπτωσης σε ποσοστό 50% ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Τα εκκαθαριστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι «κρεμασμένα» στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet των φορολογουμένων και μετά παίρνει σειρά η ώρα της πληρωμής.

Πέντε μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης, κάθε μήνα από τον Σεπτέμβρη έως και τον Ιανουάριο. Τα εκκαθαριστικά, εάν οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου είναι σωστοί θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση του βεβαιωμένου φόρου στη ζώνη των 2,5- 2,6 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ πέρυσι. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι μειωμένοι φόροι ακινήτων για κάθε ιδιοκτήτη θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ 2019.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να θυμούνται πως από τις 16 Αυγούστου μέχρι τις 31 Αυγούστου η εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 έτους 2019 θα είναι κλειστή, ενώ όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2018), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών εκκαθάρισης.

Στην περίπτωση συζύγων και εφόσον ο καθένας έχει ποσοστά επί ακίνητης περιουσίας, το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται χωριστά για κάθε σύζυγο. Μάλιστα αν κάποιος σύζυγος δεν έχει ακόμη κωδικούς εισαγωγής στο σύστημα Τaxisnet θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία έκδοση κλειδάριθμου ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο εκκαθαριστικό του σημείωμα και στην ταυτότητα πληρωμής του φόρου.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα λάβουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων 69.000 τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.

Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ 2019 κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:

Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%- 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.