Αρχική Ελλάδα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Δράσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Δράσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για το Diabetes Quiz Academy, που λειτουργεί πλέον εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, αυξάνοντας κλιμακωτά τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν και παρακολουθούν τις εκπαιδευτικές  δράσεις, αναφέρθηκε  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας κατά την τοποθέτησή του στην παρουσίαση των δράσεων που στοχεύουν στην αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού.

Ειδικότερα, Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» η πρωτοπόρος δράση στην ψηφιακή εφαρμογή Diabetes Quiz Academy της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ξεκίνησε το 2019 με ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και ολοκληρώθηκε, με εξαιρετικό απόηχο, με την οργάνωση και την πραγματοποίηση τουρνουά μπάσκετ σχολικών ομάδων. Το φθινόπωρο του 2020 πήρε ψηφιακή μορφή και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Πλέον,  ξεκινά μια ακόμη φάση του, η τέταρτη, κατά σειρά, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ενημέρωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και για τον υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη και την αποτροπή του.

Πρόκειται για ένα on-line παιχνίδι γνώσεωνμέσω του οποίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον Διαβήτη παίζοντας, διασκεδάζοντας και αλληλεπιδρώντας με άλλους παίκτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο  κ.  Δαραμήλας, είπε : «Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη, οφείλουμε να ψάχνουμε και να αναδεικνύουμε τους πιο καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχουμε. Το Τρίποντο είναι αυτό ακριβώς και η ανταπόκριση των συμμετεχόντων το αποδεικνύει».

Παίρνοντας τον λόγο, η γενική γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Μαρία Τριανταφύλλου που ανέπτυξε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού, σημείωσε:   «Όσοι έχουν ήδη την εφαρμογή μπορούν να δουν το παιχνίδι διαθέσιμο μόλις την ανοίξουν.

Για τους νέους παίκτες, η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής είναι απλή, όπως πέρσι. Αρκεί κανείς να ακολουθήσει τον σύνδεσμο https://sites.google.com/compettia.com/diabetes-awareness-association για να εγγραφεί. Στη συνέχεια κατεβάζει την εφαρμογή από App Store ή Google Play και το παιχνίδι ξεκινά! Η διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι πως η βαθμολογία στις δύο φάσεις του παιχνιδιού είναι ενιαία, ενώ έχει προστεθεί και η δυνατότητα να προσκαλέσει κανείς άλλους παίκτες μέσα από την εφαρμογή κερδίζοντας πόντους ως επιβράβευση».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ  Γκόλφω Γεμιστού, σχολίασε : «Εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη φροντίδα του Διαβήτη»

Για να προσθέσει: «Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη για τη διαχείριση της κατάστασής τους και για την αποφυγή των επιπλοκών. Τα Συστήματα Υγείας, σε κάθε χώρα, θα πρέπει να αναπροσανατολιστούν και να επενδύσουν στη φροντίδα και στην πρόληψη του Διαβήτη».

Επιπλέον,  τόνισε ότι:  «η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης αποτελεί ένα ορόσημο που πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία και να επισπεύσουμε τις αλλαγές που αποτελούν ζωτική ανάγκη για τα περισσότερα από 537 εκατομμύρια άτομα που ζουν με Διαβήτη αλλά και για τα εκατομμύρια ατόμων που κινδυνεύουν. Όπως σωστά διερωτάται και η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), αν όχι τώρα, πότε;».

Πιο αναλυτικά,  το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» ξεκίνησε  και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Κατά τη διάρκεια της πρώτης (8-12 Νοεμβρίου) οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν στο κινητό ή το tablet τους εκπαιδευτικό video υλικό σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον Σακχαρώδη Διαβήτη και στη συνέχεια θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, που θα είναι συναφείς με τη σχετική θεματολογία.

Στη δεύτερη φάση (13-18 Νοεμβρίου) οι παίκτες θα παίζουν online ο ένας εναντίον του άλλου και πάλι μέσω quiz γνώσεων σε ερωτήσεις συναφείς με τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι 10 πρώτοι παίκτες σε πόντους στην τελική κατάταξη μετά την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων θα κερδίσουν από ένα Smart watch, Xiaomi Mi Watch Lite 41mm (Black).

Μάλιστα, η πρωτοβουλία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη, ένα θέμα που και στη χώρα μας δεν ήταν ποτέ τόσο επίκαιρο όσο σήμερα.

Το«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» υλοποιείται με την υποστήριξη χορηγών. Χρυσός Χορηγός της δράσης μας είναι η Roche Diabetes και Αργυροί χορηγοί η Roche Diagnostics Hellas και η Abbott Laboratories.

Στους Υποστηρικτές της ενέργειας περιλαμβάνονται οι εταιρείες: Medtronic, Sanofi, Βιανέξ, AstraZeneca, Novo Nordisk, Menarini Diagnostics, Φαρμασέρβ Λίλλυ και Hemoglobe.