Στη περιοχή των 50 ευρώ θα κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με πληρφοορίες του Voucher Ergasia. Αυτό σημαίνει ότι η επικείμενη αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φλεβάρη θα είναι πέριξ του 8% και θα δώσει ανάσα σε περίπου 400.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αυξήσεις, αναμένεται να συμπαρασύρουν και μια σειρά από επιδόματα και παροχές που υπολογίζονται με βάση τις κατώτατες αποδοχές και καταβάλλονται σε περίπου 300.000 δικαιούχους.
Εάν η αύξηση “κλειδώσει” για παράδειγμα στο 8%, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 632,96 ευρώ το μήνα, αυξημένος κατά 46,88 ευρώ από το σημερινό ποσό των 586,08 ευρώ. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει για όλο το 2019. Εάν η αύξηση, αγγίξει τελικά παρά τις ενστάσεις των δανειστών αλλά και εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων το 10%, ο μισθός για τον ανειδίκευτο εργαζόμενο θα ανέλθει σε 644,68 ευρώ μεικτά, με την αύξηση να αγγίζει τα 58,6 ευρώ. Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι ότι καταργείται και ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι έως 25 ετών θα δουν σημαντική αύξηση στα εισοδήματα τους, που θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Χθες, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης και τους ενημέρωσε πως η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θαυπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβαν μεν ότι είναι σύμφωνοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να είναι λελογισμένη.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέλαβαν τη θέση τους πως η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπεινα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασαν επιφυλάξεις και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, θεωρώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας των νέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακολούθησε “ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας” παραδέχθηκε άλλωστε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.