Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο πολυνομοσχέδιο  και αφορά στην ανάδειξη Διευθυντών Κλινικών. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΔΕΠ μιλά για αιφνιδιαστική εξέλιξη και νομοθέτηση χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ζητά την απόσυρση της τροπολογίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Εν μέσω τριημέρου πληροφορηθήκαμε ότι κατατέθηκε από εσάς στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο τροπολογία η οποία αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη Διευθυντών Κλινικών και η οποία επαναφέρει παλαιότερη ρύθμιση του ν. 4485/2017, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 4559/2018, και η οποία είχε καταργηθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 242 του Νόμου 4610/2019 διότι είχε θεωρηθεί αλυσιτελής. Για μία ακόμη φορά επιλέγεται από το Υπουργείο Παιδείας η αιφνιδιαστική νομοθέτηση διατάξεων χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους Φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ή τα επίσημα θεσμοθετημένα όργανα των Τμημάτων/Σχολών/Πανεπιστημίων.

Η συγκεκριμένη τροπολογία με τον τρόπο με τον οποίο κατατέθηκε, μόλις λίγες ημέρες πριν την ανάδειξη νέων Διευθυντών Κλινικών σε όλες της Ιατρικές Σχολές της χώρας, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σ’ αυτές. Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις για την λειτουργία των οργάνων των ΑΕΙ πρέπει να είναι σταθερές και να μην αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο. Ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας ώστε αυτή να συζητηθεί και να διορθωθούν τα σημεία τα οποία θεωρούμε ότι είναι προβληματικά».

Να σημειωθεί ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δεν θα κρίνονται για διευθυντές όσοι δεν έχουν μπροστά τους πλήρη θητεία. Έτσι νυν διευθυντές καθηγητές ιατρικής 65 χρονών, που είναι ήδη διευθυντές κλινικών ουσιαστικά καθαιρούνται 2 χρόνια πριν συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. (Οι θέσεις κρίνονται για 3ετή θητεία κι αυτοί στα 67 συνταξιοδοτούνται).

ANAKOINOSSI