Η αυξανόμενη ζήτηση για αβοκάντο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γεωργία. Το αβοκάντο, παρά τη δημοφιλία του ως υγιεινή τροφή, επιφέρει σοβαρά προβλήματα λόγω του τρόπου καλλιέργειας του και της εμπορικής του επέκτασης.

Η πλειονότητα των φυτειών αβοκάντο εξαρτάται από λιπάσματα και ορυκτά καύσιμα, πράγμα που αυξάνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Επιπλέον, η παραγωγή τους απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ οι μονοκαλλιέργειες αβοκάντο απειλούν τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα του εδάφους. Η αποψίλωση δασών για να δημιουργηθούν νέες φυτείες αβοκάντο είναι επίσης κοινό φαινόμενο, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον.

Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, η καλλιέργεια αβοκάντο εξελίσσεται σε μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα, με αυξημένη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων. Αυτή η πρακτική υπονομεύει την υγεία του εδάφους και επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία, ενώ επιδρά αρνητικά στην τοπική οικονομία και κοινότητες που εξαρτώνται από τους φυσικούς πόρους της περιοχής τους.

Τα αβοκάντο αποτελούν προϊόν υψηλού αποτυπώματος άνθρακα, με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις να υπερβαίνουν τις απλές εκπομπές CO2, επηρεάζοντας σημαντικά τον πλανήτη και το κλίμα μας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις