Από τις 3 Αυγούστου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, οι οφειλέτες με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 20.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα με την αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα πρέπει την καταθέτουν αναλυτική λίστα με τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μάλιστα για να συμφωνήσει με την ρύθμιση το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (που εκπροσωπεί τα ασφαλιστικά ταμεία στην διαδικασία διαπραγμάτευσης), θα πρέπει να σταθμίσει την «αξία ρευστοποίησης» της περιουσίας του οφειλέτη και έπειτα την ικανότητά του να αποπληρώσει την οφειλή (με βάση τα εισοδήματά του).

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΚΕΑΟ για την εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι προς το οικονομικό συμφέρον του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει πως το υπερ-ταμείο πρέπει να έχει μεγαλύτερο όφελος από τη ρύθμιση, απ΄ ότι θα είχε αν ρευστοποιούσε τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και των συνοφειλετών.

Η ρύθμιση θα επεκτείνεται έως και τις 120 δόσεις με ταυτόχρονη διαγραφή των τόκων υπερημερίας και των προσαυξήσεων, έως το ύψος του 85% αυτών. Στα χρέη αυτά που συμμετέχουν ως πιστωτές και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, θα εκπροσωπούνται από το ΚΕΑΟ. Επίσης θα αφορά χρέη προς τα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.

Υπενθυμίζεται πως στη συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν εντάσσονται οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς εμπορική ιδιότητα που εμπίπτουν ρητά στο νόμο Καστέλη (ν.3869/2010) για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Υποβολή αίτησης

Η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου, στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.)

Η συγκεκριμένη αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλήρη στοιχεία οφειλέτη και συνοφειλετών, κατάλογο όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων προς αυτών ποσών, πρόταση ρύθμισης, έκθεση βιωσιμότητας, κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, φορολογικά έγγραφα, χρηματοοικονομικές καταστάσεις κ.λπ.), προκειμένου να θεωρηθεί πλήρης και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από τον ίδιο τον οφειλέτη, όσο εκκρεμεί η πρώτη ή μετά τη σύνταξη από τον συντονιστή πρακτικού περαίωσης ή πρακτικού αποτυχίας της διαδικασίας.