ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέλυση τη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών ΕΦΚΑ 2019 για περισσότερους από 800.000 αυτοαπασχολούμενους ,ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες.

Συγκεκριμένα, από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 προέκυψαν χρεωστικά σημειώματα σε συνολικά 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες -μεσοσταθμικά πάνω από 1.300 ευρώ στον καθένα- τα οποία έπρεπε να πληρωθούν σε δύο δόσεις, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

«Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Επ’ ευκαιρία, υπενθύμισε μάλιστα, ότι με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αίρεται η διασύνδεση μεταξύ του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και του εισοδήματος, κάτι το οποίο μετέτρεπε το ασφαλιστικό σε φορολογικό.

Ερωτηθείς δε, για τα αναδρομικά (σ.σ. αφορά τις μειώσεις κύριων και επικουρικών της περιόδου 2012-2015) που δικαιούνται οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, ξεκαθάρισε ότι η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα. «Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική και δεν θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία».

Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά και στις εκκρεμείς συντάσεις, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μία παθογένεια πολλών δεκαετιών και διαβεβαιώνοντας ότι η μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», η οποία ήδη εφαρμόζεται στις δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες των συντάξεων -χηρείας και των αγροτών- δίνει οριστική λύση.

Τόνισε ωστόσο, ότι ακολουθείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της, ενώ υπογράμμισε ότι απ’ αυτήν την εβδομάδα και σε μηνιαία βάση πλέον, θα δημοσιοποιείται υποχρεωτικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και των νέων αιτήσεων για έκδοση σύνταξης, καθώς και ο αριθμός των συντάξεων που απονέμονται.