Αρχική Υγεία Πώς συγκρίνεται ο κορονοϊός με άλλες επιδημίες

Πώς συγκρίνεται ο κορονοϊός με άλλες επιδημίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως, φέρνει στη μνήμη επιδημίες που επίσης είχαν προκαλέσει ανησυχία στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο SARS, o ιός Zika, o MERS ή η γρίπη των χοίρων.

Το Business Insider κάνει μία σύγκριση ανάμεσα στον κορονοϊό που πλέον χαρακτηρίστηκε πανδημία και στις επιδημίες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται, ο κορονοϊός δεν φαίνεται να είναι τόσο θανατηφόρος όσο η επιδημία SARS του 2003, που προκάλεσε τον θάνατο του 10% περίπου των 8.098 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αντίστοιχα ο MERS, προκάλεσε το 34% των περίπου 2.500 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων από τότε που πρωτοαναφέρθηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία.

πινακας

 

Ωστόσο και οι δύο αυτές επιδημίες, όπως επισημαίνεται, εξαπλώθηκαν σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι ο κορονοϊός.

«Είναι πιο διαδεδομένος από το SARS και το MERS. Περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται. Ωστόσο λιγότεροι από εκείνους τους ανθρώπους που μολύνονται στην πραγματικότητα πεθαίνουν από αυτό», δήλωσε στο Business Insider ο δημοσιογράφος Aria Bendix.

Την περίοδο 2015- 2016, υπήρχαν περισσότερες από 500.000 ύποπτα κρούσματα του ιού Zika, που οδήγησαν σε 18 θανάτους. Σημειώνεται ωστόσο  ότι ο Zika μεταδίδεται κυρίως μέσω των κουνουπιών, ενώ ο κορονοϊός μέσω του αναπνευστικού και με το σάλιο ή τη βλέννα. «Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό με αυτόν τον κορονοϊό να καλύπτει πραγματικά το στόμα σας όταν βήχετε ή καλύπτετε το πρόσωπό σας όταν φτερνίζεστε, έτσι ώστε να μην το διανέμετε σε άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Bendix.

*Πηγή πίνακα: Business Insider