Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πώς συγκρίνεται ο κορονοϊός με άλλες επιδημίες

Η εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως, φέρνει στη μνήμη επιδημίες που επίσης είχαν προκαλέσει ανησυχία στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο SARS, o ιός Zika, o MERS ή η γρίπη των χοίρων.

Το Business Insider κάνει μία σύγκριση ανάμεσα στον κορονοϊό που πλέον χαρακτηρίστηκε πανδημία και στις επιδημίες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται, ο κορονοϊός δεν φαίνεται να είναι τόσο θανατηφόρος όσο η επιδημία SARS του 2003, που προκάλεσε τον θάνατο του 10% περίπου των 8.098 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αντίστοιχα ο MERS, προκάλεσε το 34% των περίπου 2.500 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων από τότε που πρωτοαναφέρθηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία.

πινακας

 

Ωστόσο και οι δύο αυτές επιδημίες, όπως επισημαίνεται, εξαπλώθηκαν σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι ο κορονοϊός.

«Είναι πιο διαδεδομένος από το SARS και το MERS. Περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται. Ωστόσο λιγότεροι από εκείνους τους ανθρώπους που μολύνονται στην πραγματικότητα πεθαίνουν από αυτό», δήλωσε στο Business Insider ο δημοσιογράφος Aria Bendix.

Την περίοδο 2015- 2016, υπήρχαν περισσότερες από 500.000 ύποπτα κρούσματα του ιού Zika, που οδήγησαν σε 18 θανάτους. Σημειώνεται ωστόσο  ότι ο Zika μεταδίδεται κυρίως μέσω των κουνουπιών, ενώ ο κορονοϊός μέσω του αναπνευστικού και με το σάλιο ή τη βλέννα. «Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό με αυτόν τον κορονοϊό να καλύπτει πραγματικά το στόμα σας όταν βήχετε ή καλύπτετε το πρόσωπό σας όταν φτερνίζεστε, έτσι ώστε να μην το διανέμετε σε άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Bendix.

*Πηγή πίνακα: Business Insider

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επαναστατική θεραπεία προλαμβάνει την εξάπλωση των καρκινικών όγκων

Ερευνητές στο Karolinska Institutet κατάφεραν να αναπτύξουν στοχευμένη θεραπεία κατά του καρκίνου μέσω μικρών μεμβρανικών κυστιδίων, τα οποία χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνούν....

AstraZeneca: Δεν ήταν δουλειά μας να ασχοληθούμε με τα εμβόλια της

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες...

Καρωτιδική στένωση: τι πρέπει να γνωρίζετε

Η καρωτιδική στένωση αποτελεί εκδήλωση της αρτηριοσκλήρυνσης, κατά την οποία αναπτύσσεται μία στένωση (αθηρωματική πλάκα) στην αρχή της έσω καρωτίδας. Η στένωση της καρωτίδας είναι επικίνδυνη,...

Υγιής Ύπνος: Σταματήστε την κατανάλωση αυτού του ροφήματος

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας, από τη διατροφή και την άσκηση μέχρι τις καθημερινές συνήθειες. Ωστόσο, υπάρχει ένα ρόφημα που θα...