Αρχική Επιχειρήσεις Πώς οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν από την αύξηση των καταθέσεων

Πώς οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν από την αύξηση των καταθέσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Oι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο διαμορφούμενες σε 144,5 δισ. ευρώ, κάτι που αποτιμάται πολύ θετικά από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η αύξηση των καταθέσεων με χαμηλότερο κόστος, ήτοι η στροφή των καταθετών προς τις καταθέσεις ταμιευτηρίου έναντι των προθεσμιακών, επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν τις πιέσεις που δέχονται στην κερδοφορία τους λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με οίκο, το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων των νοικοκυριών, καθώς, οι καταθέσεις νοικοκυριών μετατοπίζονται σε φθηνότερα προϊόντα έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η Moody’s θεωρεί πως η μείωση αυτή του κόστους χρηματοδότησης θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την πίεση που δέχονται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους.

«Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων είναι επιχειρηματικά και υπάρχει ελάχιστη ζήτηση για δάνεια προς τα νοικοκυριά, η πτώση άνω των 200 μονάδων βάσης στα επιτόκια έχει επίσης συμβάλλει μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου των ελληνικών τραπεζών» σημειώνει η Moody’s.

Καταλήγοντας ο οίκος υπογραμμίζει πως η μείωση των χρηματοδοτικών και λειτουργικών δαπανών παράλληλα με τη δημιουργία νέων εταιρικών δανείων, υποστηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών.

Τέλος, σημειώνει πως η αυξανόμενη πρόσβαση στο φθηνό κόστος χρηματοδότησης της ΕΚΤ βοηθά επιπρόσθετα τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τα περιθώρια και την κερδοφορία το 2020 και το 2021.