ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Για να πληρώσεις τα τέλη, με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει πρώτα να κατεβάσεις το ειδοποιητήριο, μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και συμπληρώνοντας ΑΦΜ και πινακίδα. Επίσης, αν θες, μπορείς να μπεις με τους κωδικούς TAXISnet εδώ.

Στο ειδοποιητήριο που σου εμφανίζεται, βλέπεις έναν QR Code, αυτό το τετραγωνάκι στη γωνία πάνω δεξιά:

Αυτόν τον κωδικό θα σκανάρεις όταν μπεις στο mobile banking σου και επιλέξεις τη συναλλαγή «Τέλη κυκλοφορίας», για να εμφανιστούν αυτόματα τα στοιχεία σου, χωρίς να χρειαστεί να τα πληκτρολογήσεις. Επίσης, τον ίδιο κωδικό μπορείς να σκανάρεις αν διαλέξεις να πληρώσεις στην τράπεζα, σε μηχάνημα αυτόματων πληρωμών.

Αλλά και από desktop αν μπεις στο e-banking σου, η διαδικασία είναι απλή: Διαλέγεις νέα συναλλαγή, πληκτρολογείς «Τέλη κυκλοφορίας» και συμπληρώνοντας την πινακίδα σου και το ΑΦΜ σου, αν κλικάρεις Ανάκτηση στοιχείων, εμφανίζεται και ο κωδικός πληρωμής και το ποσό προς πληρωμή.

Μπορείς, επίσης, να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, εξοφλώντας την πρώτη δόση μέσα στον Δεκέμβριο.

Τι πληρώνεις για τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός σου;

Ο υπολογισμός των τελών φέτος, γίνεται με τον ίδιο τρόπο που έγινε ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας του 2020:

  • Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης έως το 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.
  • Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά το 2010, τα τέλη υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο).

Το ποσό θα το δεις έτσι κι αλλιώς όταν πληκτρολογήσεις τα στοιχεία σου στο site της ΑΑΔΕ. Αλλά μπορείς να δεις στα πινακάκια που ακολουθούν, αναλυτικά τις κατηγορίες οχημάτων με βάση την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης:

Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου;

Το πρόστιμο είναι το ποσό των τελών, δηλαδή συνολικά, θα πληρώσεις το διπλάσιο. Παράδειγμα: έστω ότι το ποσό καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ένα όχημα είναι €120. Με το πρόστιμο, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οχήματος θα πληρώσει συνολικά €240 (€120 + €120). Αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από €30, το πρόστιμο είναι €30, δηλαδή θα πληρώσεις το ποσό των τελών και επιπλέον €30.

Για επιβατικό Δ.Χ., φορτηγό ή λεωφορείο, το πρόστιμο είναι το μισό των τελών, δηλαδή θα πληρώσεις συνολικά το ποσό των τελών και επιπλέον το μισό του ποσού των τελών.