Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανακοινώθηκε στο συνέδριο Nutrition 2024 στο Σικάγο. Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με τη βελτίωση του ύπνου και της καρδιοαγγειακής υγείας.

Η Δρ. Janhavi J. Damani, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Penn State και συμμετέχουσα στη μελέτη, ανέφερε στο Healio ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, προγενέστερες έρευνες είχαν δείξει ότι το αβοκάντο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης και της LDL-C, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος.

Η τρέχουσα μελέτη, η οποία ανάλυσε τα δεδομένα της μελέτης Habitual Diet and Avocado Trial (HAT), περιλάμβανε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες. Αυτοί χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε ένα αβοκάντο την ημέρα για 6 μήνες, ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε την κανονική της διατροφή αλλά κατανάλωσε λιγότερα από δύο αβοκάντο το μήνα.

Η ομάδα της Δρ. Damani εξέτασε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στην υγεία της καρδιάς των συμμετεχόντων με κοιλιακή παχυσαρκία. Η ανάλυση περιλάμβανε παράγοντες όπως η ποιότητα της διατροφής, η γλυκόζη στο αίμα, η αρτηριακή πίεση, ο ΔΜΣ, τα λιπίδια του αίματος, η σωματική δραστηριότητα και η υγεία του ύπνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, αν και δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στις γενικές βαθμολογίες υγείας μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που κατανάλωνε αβοκάντο καθημερινά παρουσίασε βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου, την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η Δρ. Damani τόνισε ότι η έρευνα δείχνει την αξία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών προτύπων για την επίτευξη κλινικά σημαντικών βελτιώσεων στην καρδιοαγγειακή υγεία, περισσότερο από την απλή προσθήκη μεμονωμένων τροφών.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board και αναμένεται να προάγει περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ τροφών και καρδιοαγγειακής υγείας. Η Δρ. Damani προτείνει ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της διατροφής μέσω ευεργετικών διατροφικών αλλαγών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις