Αρχική Οικονομία ΠΟΜΙΔΑ: Τέσσερις προτάσεις βελτίωσης για τη μείωση ενοικίων

ΠΟΜΙΔΑ: Τέσσερις προτάσεις βελτίωσης για τη μείωση ενοικίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητάει μεταξύ άλλων την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου ενοικίου από τον ενοικιαστή ως προϋπόθεση για το ψαλίδι 40% που επιβάλλεται λόγω της πανδημίας.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, η σχετική ρύθμιση υπήρχε για την προαιρετική μείωση ενοικίων αλλά εξαφανίστηκε. Επίσης, ζητά την ένταξη των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται στα μέτρα στήριξης αλλά και τον χαρακτηρισμό των μειωμένων ενοικίων ως ακατάσχετων.

Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ έχει παραλήπτες τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη & Τo Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή:

Αξιότιμε κοι Υπουργοί, κε Διοικητά

Σε σχέση με την τροπολογία που καταθέσατε στη Βουλή για τη μείωση μισθωμάτων ακινήτων, με την οποία βελτιώνεται μεν σημαντικά το ποσοστό και η διαδικασία επιστροφής, πλην όμως φαίνεται ότι δυστυχώς το μέτρο μονιμοποιείται για τους προσεχείς μήνες, σας απευθύνουμε τις εξής τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσής της:

1. Όταν το Κράτος μεριμνά για την ελάφρυνση των ενοικιαστών, οφείλει ομοίως να εξασφαλίζει και την πλευρά των ιδιοκτητών. Η μείωση του μισθώματος κατά 40% πρέπει να έχει ως αυτονόητη προϋπόθεσή της την έγκαιρη καταβολή του οφειλόμενου 60%, όπως είχαμε εξ αρχής ζητήσει, και όπως ορθότατα είχε νομοθετηθεί για την προαιρετική μείωση, αλλά δυστυχώς «εξαφανίστηκε» από την νέα ρύθμιση που εισάγεται με την τροπολογία αυτή.

2. Το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη, πρέπει να νομοθετηθεί ρητά ότι εκτός από αφορολόγητο θα πρέπει να είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο, και να μην συμψηφίζεται με οποιασδήποτε άλλες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, όπως ισχύει και για όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται ως ενισχύσεις την περίοδο αυτή στους διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας! Γιατί αν ο δικαιούχος ιδιοκτήτης έχει εκκρεμείς οφειλές στο Δημόσιο το ποσό αυτό θα κατασχεθεί αυτόματα, σε συμψηφισμό με μέρος των υποχρεώσεών του! Διαφορετικά η επιστροφή του 50% θα είναι ουσιαστικά “δώρον άδωρον” για τους ιδιοκτήτες, μέσα στις σημερινές δυσκολίες!

3. Εκτός από την επιστροφή αυτή, που ήταν το βασικό και ανυποχώρητο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ από την πρώτη στιγμή, πρέπει να επεκταθούν και στους εκμισθωτές ακινήτων με τα “κομμένα” ενοίκια, που δυστυχώς δεν διαθέτουν ΚΑΔ όπως όλοι οι άλλοι πληττόμενοι, και όλα τα λοιπά ευεργετικά μέτρα, διευκολύνσεις και μεταθέσεις φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κλπ. και μειώσεις ενοικίων κύριας και φοιτητικής κατοικίας, που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων!

4. Τέλος στην τροπολογία εξακολουθούν να εξαιρούνται και τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα – εκμισθωτές τα οποία παραμένουν παραλόγως, εκτός κάθε φοροελάφρυνσης, και αυτό αφορά τόσο τα κάθε είδους φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες. Συνεπώς πρέπει να νομοθετηθεί ότι η επιστροφή αυτή και όλα τα συμπληρωματικά ευεργετικά μέτρα θα αφορούν και όλα τα νομικά πρόσωπα -εκμισθωτές ακινήτων!