Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Πολιτικές κατά της βίας και παρενόχλησης: Υποχρέωση ή ευκαιρία αλλαγής εργασιακής κουλτούρας;

Εκδήλωση με θέμα τις πολιτικές κατά της βίας και παρενόχλησης και το κατά πόσο από υποχρέωση μπορούν να εξελιχθούν σε ευκαιρία αλλαγής εργασιακής κουλτούρας, διοργάνωσε η Επιθεώρηση Εργασίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γεωργία Βαζάκη, προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, η οποία σημείωσε ότι η θεσμική υποχρέωση για την κατάρτιση πολιτικών πρόληψης, καταπολέμησης και διαχείρισης σχετικών καταγγελιών θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εργαζόμενους, εργοδότριες επιχειρήσεις, Επιθεώρηση Εργασίας, πολιτεία, κοινωνικούς εταίρους) ως μοναδική ευκαιρία αλλαγής εργασιακής κουλτούρας. «Οι πολιτικές αυτές μπορεί να εντάσσονται ή να συνοδεύονται από άλλες, κοινωνικού χαρακτήρα, όπως πολιτικές για την προώθηση της ισότητας ευκαιριών και μεταχείρισης και για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Εξάλλου, τα αυξημένα ποσοστά εξωδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων που άγονται ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας αποδεικνύουν την επιτυχή διαμεσολάβηση των αρμοδίων επιθεωρητών, που εφαρμόζουν με τον πλέον πρόσφορο κατά περίπτωση τρόπο το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο. Έτσι, όχι μόνο αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά βίαιες και παρενοχλητικές συμπεριφορές και εμποδίζεται η επανάληψή τους, αλλά και ενισχύεται η εμπέδωση νοοτροπίας πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Η ανοχή ισούται με συνενοχή», τόνισε η ίδια.

Τον ζωτικό ρόλο που παίζουν τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην προστασία της σωματικής και ψυχικής τους υγείας στον εργασιακό χώρο, υπογράμμισε η Βίλλυ Νούλη, HR manager στη Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ – Ελληνική Ζύμη (μέλος του ομίλου Vivartia) και πρόεδρος  τουπαραρτήματος Βορείου Ελλάδος του ΣΔΑΔΕ. Όπως είπε, «ο νόμος αναδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών. Επιπλέον, ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή νοοτροπίας στις επιχειρήσεις. Η αποστολή του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού είναι να παρέχει υποστήριξη στους εργαζομένους, προωθώντας τον νόμο και εξασφαλίζοντας ότι οι προβληματισμοί αντιμετωπίζονται με διαφάνεια και σεβασμό προς τους εργαζομένους. Ο συνδυασμός νομικής ρύθμισης και στήριξης των εργαζομένων συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, προωθώντας ένα πιο υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον».

Ο Ιωάννης Μαρκέτος, ιδρυτής και CEO της MRK Consulting, διδάσκων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, μίλησε για την ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων σχετικά με το φαινόμενο της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και ιδιαίτερα εκείνων που καλούνται να διαχειριστούν και να διερευνήσουν αντίστοιχα περιστατικά. Επισήμανε την ανάγκη της δημιουργίας πρωτοκόλλων και μηχανισμών επιμέλειας και πρόληψης, αλλά και την ανάγκη η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών να είναι υψηλά στην ατζέντα των διοικήσεων, γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί και μορφή επιχειρηματικού ρίσκου. Επίσης, υπογράμμισε τη σύνδεση του φαινομένου με την ενδοοικογενειακή βία και την ραγδαία αύξησή της. Και επισήμανε ότι όταν μία εταιρεία διαθέτει μηχανισμούς συμπερίληψης και ίσων ευκαιριών, τότε προστατεύει ουσιαστικά τους εργαζομένους της.

Στην ιδιαίτερη σημασία του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η διοίκηση ενός οργανισμού στην καταπολέμηση του φαινομένου της βίας και παρενόχλησης, αναφέρθηκε ο Αβραάμ Καϊρέτογλου, ψυχολόγος, ΜΒΑ, MSc, γραμματέας του ΜΚΣ NoMobbingatWork. Έδωσε έμφαση στη συμβολή των εργαζομένων στην πρόκληση του φαινομένου, από την άποψη της ανοχής τέτοιους είδους παρενοχλητικών συμπεριφορών και στην έλλειψη σχετικής εκπαίδευσης σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για την αναγκαία αφύπνιση και αλλαγή εργασιακής κουλτούρας. Όπως, δηλαδή, η παιδείαμέσω της εκπαίδευσης χτίζει τους πολίτες τους αύριο έτσι και εμείς μέσω του σωματείουμας θα θέλαμε να βάλουμε ένα μικρόλιθαράκι στο να διαμορφώσουμε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες του αύριο», εξήγησε ο ίδιος.

«Αν και η συμπερίληψη συζητείται πολύ τελευταία στους εργασιακούς χώρους δεν της έχει αποδοθεί η δέουσα σημασία με την έννοια της ισότιμης συμμετοχής ατόμων κάθε κοινωνικής ομάδας στον εργασιακό τομέα, καθώς όσο αυτή δεν εξασφαλίζεται τρέφεται το τέρας της ανεργίας», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ, πρόεδρος ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια, λέγοντας πως «αν οι αλλαγές στη νομοθεσία δεν συνοδεύονται από αλλαγές στην κοινωνική συνείδηση σχετικά με την αξία του διαφορετικού, θα παραμένουν ένα είδος μπαμπούλα, με τις εταιρείες να συμμορφώνονται φαινομενικά. Μόνο εφόσον βιωθεί ως ευκαιρία και όχι ως νομική υποχρέωση η πρόσληψη αναπήρων, θα μπορέσουν να γίνουν ορατά τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής. Είναι σημαντικό να αναδείξουμε καλές πρακτικές οι οποίες ενισχύουν τη συμπερίληψη, όπως είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία σχετικά με την αναπηρία, την προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη και τη μοναδικότητα. Ταυτόχρονα, χρειάζονται εκπαιδεύσεις σε εταιρικό επίπεδο για τη σωστή συμπερίληψη ανάπηρων πελατών και συνεργατών. Τόσο σε επίπεδο δομικής προσβασιμότητας όσο και εν τω βάθει συμπερίληψης».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχηςΚεντρικής Μακεδονίας αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόεδρος της επιτροπής Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας, Άγγελος Χαριστέας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Μωϋσίδης και ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης του θα υπολογίζεται εμπροσθοβαρώς το επίδομα ανεργίας για...

Συμφωνία για 40.000 εργάτες από έξι χώρες

Συμφωνία για 40.000 εργάτες από έξι χώρες, ώστε να απασχοληθούν στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών Συμφωνίες για προσέλκυση 40.000 ξένων εργατών ώστε να...

ΕΣΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις: Οι νέες προθεσμίες και το ύψος της επιδότησης

ΕΣΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις: Οι νέες προθεσμίες και το ύψος της επιδότησης  Τρέχει το πρόγραμμα επιδότησης ΕΣΠΑ έως 200.000 ευρώ, που αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν...

Το Δημόσιο αποζημιώνει υπάλληλο που παρενοχλήθηκε από προϊστάμενό της

Το Δημόσιο αποζημιώνει υπάλληλο που παρενοχλήθηκε από προϊστάμενό της  Δημόσιος υπάλληλος κέρδισε αγωγή εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, για περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης. Παρόλα αυτά, ο προϊστάμενός...