Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ποιους «προτιμούν» να τσιμπούν τα κουνούπια – Οι μυρωδιές που τα ελκύουν

Όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει και μας μολύνει με ένα ιό όπως ο Zika ή ο ιός του Δάγκειου πυρετού, αλλοιώνει τη μυρωδιά του σώματός μας καθιστώντας μας ιδιαίτερα ελκυστικούς σε άλλα κουνούπια σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell.

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti. Ο Δάγκειος πυρετός αποτελεί μία οξεία ιογενή νόσο που οφείλεται σε έναν από τους τέσσερεις ορότυπους του ιού του Δάγκειου πυρετού (DENV1, 2, 3 και 4), της οικογένειας των φλαβοϊών.

Η νόσος από τον ιό Zika είναι ιογενής νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes.

Καθώς είμαστε πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια λοιπόν αυξάνονται οι πιθανότητες να δεχθούμε νέο τσίμπημα με το κουνούπι να μεταφέρει τον ιό από εμάς στο επόμενο θύμα.

The Gorgeous Danube Delta in 4k – from Tulcea Romania
00:00

Previous
PlayNext
00:24 / 03:07
Unmute
Fullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
Φαίνεται ότι ο εκάστοτε ιός τροποποιεί το μικροβίωμα της επιδερμίδες και την καθιστά πιο ελκυστική σε άλλα κουνούπια, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτατη εξάπλωση του ιού εξηγούν οι ανοσολόγοι του UConn Health, παράρτημα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα εξηγούν έως ένα βαθμό το λόγο που οι ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού είναι τόσο επίμονες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σε πειράματα με ποντίκια ότι εκείνα που ήταν μολυσμένα με τον ιό του Δάγγειου Πυρετού ήταν πιο ελκυστικά για τα κουνούπια συγκριτικά με τα υγιή ποντίκια.

Στη συνέχεια πειραματίστηκαν με αρκετά μόρια που υπάρχουν σε μολυσμένα ζώα. Εφάρμοσαν τα μόρια σε υγιεή ποντίκια καθώς και σε χέρια ανθρώπων εθελοντών.

Ένα μόριο, η ακετοφαινόνη, φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για τα κουνούπια.

Ομοίως, η ανάλυση της οσμής του δέρματος ατόμων με δάγγειο πυρετό έδειξε μεγάλη περιεκτικότητα σε ακετοφαινόνη – και αυτοί οι ασθενείς ήταν επίσης πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια.

Η ποσότητα της ακετοφαινόνης στο δέρμα πρακτικά ρυθμίζεται από αντιμικροβιακά πεπτίδια που παράγει το δέρμα, ωστόσο σε μολυσμένα ποντίκια αυτή η παραγωγή μειώνεται με αποτέλεσμα την γρήγορη αύξηση των βακτηρίων.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης ένα πιθανό απωθητικό, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, την ισοτρετινοΐνη, η οποία αυξάνει την παραγωγή του προστατευτικού αντιμικροβιακού πεπτιδίου της επιδερμίδας.

Πράγματι τα ποντίκια που έλαβαν ισοτρετινοΐνη ήταν λιγότερο ελκυστικά στα κουνούπια.

Απαιτούνται ωστόσο περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί τόσο η δράση της ισοτρετινοΐνης όσο και η αποτελεσματικότητά της στον άνθρωπο.

Πηγή: ygeiamou

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ινσουλίνη σε υπογλώσσιες σταγόνες μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της British Columbia ανέπτυξαν ένα νέο τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης για τους ασθενείς με διαβήτη με στοματικές σταγόνες ινσουλίνης που όταν τοποθετούνται...

Η ευφυΐα των σκύλων: Μέχρι και 250 λέξεις μπορούν να μάθουν

Ο σκύλος μπορεί να αποκτήσει την ευφυΐα  ενός δίχρονου παιδιού σύμφωνα με τους ειδικούς. Πολλές μελέτες έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα, και σε...

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Συχνότερη αιτία είναι η άνοια η οποία αγγίζει το 60-70% των περιστατικών, της νόσου Αλτσχάιμερ που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αντίκτυπο στον...

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα είναι από τις πιο προηγμένες χώρες στην ψηφιακή υγεία σε όλη την Ευρώπη

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της...