Κατήργησε τη θανατοική ποινή, νομιμοποίησε τις αμβλώσεις και απάλλαξε την Γαλλία από τον Γκολισμό, αδιαμφισβήτητα ήταν από τους καλύτερους πολιτικούς που πέρασαν από τη Γαλλία. Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, ήταν ο πρωτεργάτης της Ευρώπης που άνοιξε της πόρτες τηε Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Ελλάδα.

Ο Ζισκάρ Ντ’Εσταίν ήταν Γάλλος πολιτικός που υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981 και έφυγε χθες το βράδυ σε ηλικία 94 ετών.

«Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19», ανέφερε η οικογένεια σε δελτίο Τύπου το οποίο εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οπως ήταν η επιθυμία του, η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο», σύμφωνα με την οικογένεια και το Ιδρυμα που φέρει το όνομά του.

Η ζωή του

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οικογένεια ντ’ Εσταίν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας.

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1952 παντρεύτηκε την Ανν Αιμόν ντε Μπραντές της μεγάλης οικογένειας των βιομηχάνων χάλυβος, με την οποία έμεινε παντρεμένος μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις Ή.Π.Α. Γι’ αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του. Μετά από μία δυσμενή περίοδο, τελευταία αρχίζει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και έχει προτείνει την άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την Ελλάδα και δεν μετανιώνει που διεκδίκησε και πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, μεταξύ 1974 και 1981.

Αν και δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θεωρούσε λάθος που η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρωπαϊκό νόμισμα, στη συνέχεια ήθελε να δει τη χώρα μας να στέκεται ξανά στα πόδια της.

«Η Ελλάδα έχει πολλά δύσκολα χρόνια πίσω της, ζητήθηκαν υπερβολικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα βρει όλη τη ζωντάνια της, διότι προφανώς κατέχει μια θέση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια!» είχε πει μιλώντας στα «Νέα» στις 24 Μάϊου του 2019.

Οι δηλώσεις στα Νέα είχαν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των ευρωεκλογών του 2019, τις οποίες παρακολουθεί πάντα από πολύ κοντά.

Όταν ο Καραμανλής τον υποδεχόταν στην Αθήνα το 1975

Ήταν Σεπτέμβριος του 1975, όταν έφτανε στην Αθήνα, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Από το 1975, όταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν επισκέφθηκε τη χώρα μας, έχουν περάσει από τότε 45 ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, η επίσκεψη εκείνη θεωρείται αν μη τι άλλο ιστορική, αφού ήταν ένα χρόνο μετά την μεταπολίτευση και η Ελλάδα άλλαζε σελίδα.

Η έλευση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν σημαδιακή αφού ήταν εκείνος που είχε δώσει το προεδρικό αεροσκάφος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 και έτσι να έχουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα.

Με την επίσκεψή του ένα χρόνο μετά στην χώρα μας, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν νομιμοποιούσε παγκοσμίως την μεταπολίτευση αφού η Ελλάδα είχε μπει στο περιθώριο λόγω της δικτατορίας.

Οι φήμες για τη σχέση του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Το 2009 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε δημοσιεύσει μυθιστόρημα που αφηγείτο τον μυστικό έρωτα ενός Γάλλου ηγέτη με μία δυστυχισμένη Βρετανίδα πριγκίπισσα.

Το μυθιστόρημα είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού ο χαρακτήρας της πριγκίπισσας θύμιζε έντονα την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Μάλιστα, πριν καλά καλά κυκλοφορήσει το βιβλίο είχαν αρχίσει οι φήμες.

«Η πριγκίπισσα και ο πρόεδρος» ήταν ο τίτλος του μυθιστορήματος, που εκδόθηκε το 2009 και είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο στηρίζεται σε γεγονότα ή αποτελεί καθαρή μυθοπλασία.

Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ονομάζει τον Γάλλο ηγέτη που πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημά του Ζακ Ανρί Λαμπερτιέ και η πρωταγωνίστριά του είναι η πριγκίπισσα Πατρίτσια του Κάρντιφ.

Τα διαμάντια… δεν ήταν παντοτινά

Η εικόνα του Γάλλου προέδρου, «τσαλακώθηκε» τον Οκτώβριο του 1979 όταν μια γαλλική εφημερίδα, η «Le Canard Enchaîné», αποκάλυψε ότι ο πρώην αυτοκράτορας της Κεντρικής Αφρικής, Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, είχε δωρήσει κρυφά διαμάντια στον Ντ’Εστέν το 1973, ενώ ήταν ακόμη υπουργός.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο ως «τίποτα περισσότερο από ένα απλό δώρο που ελήφθη κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων μου». Αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον του Ζισκάρ ντ’Εστέν.

Ο τρόπος ζωής του δέχθηκε έντονη κριτική, όπως το οικογενειακό του υπόβαθρο, οι κυνηγετικές του εξορμήσεις και η αγάπη του για τα κάστρα.