Αρχική Ασφάλιση Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά το Νοέμβριο – Ποσά και δικαιούχοι...

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά το Νοέμβριο – Ποσά και δικαιούχοι στο Dimosio.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εξελίξεις είχαμε χθες σχετικά με το φλέγον ζήτημα της απονομής των αναδρομικών που εκκρεμών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως έως τα τέλη Οκτώβριου θα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά στη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων και θα παραμείνουν για τον Νοέμβριο κάποιες δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων, αλλά και κληρονόμων.

Τα νέα αυξημένα ποσοστά αυξήσεων στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις, διαμορφώνονται ως εξής:

Στα τέλη Σεπτεμβρίου (από 24/9) – με τις συντάξεις του Οκτωβρίου – σχεδιάζεται να πληρωθούν τις αυξήσεις οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Αφορά 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016).

Σε διαφορετική πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Οσοι πάρουν αύξηση (μικρή ή μεγάλη) σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν και την παλαιά τους σύνταξη καθώς θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά που πήραν στον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Αντίθετα, όσοι πάρουν αύξηση μικρότερη της προσωπικής διαφοράς θα έχουν έμμεσο κέρδος ότι θα έχουν κατεβάσει σημαντικά την προσωπική διαφορά, ώστε να τη μηδενίσουν στον επόμενο γύρο αυξήσεων που βάσει νόμου ξεπαγώνουν από την 1/1/ 2023.

Στα τέλη Οκτωβρίου – με τις συντάξεις Νοεμβρίου – σχεδιάζεται να πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά οι νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Οκτώβριο του 2019.

Τέλος, στις 15 Οκτωβρίου με εμβόλιμη πληρωμή, σχεδιάζεται να λάβει τα αναδρομικά μερίδα των 29.039 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού. Oι πρώτοι από τους 29.039 που θα λάβουν τα αναδρομικά θα είναι οι κληρονόμοι των θανόντων μετά τον Οκτώβριο του 2019, για τους οποίους θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.