ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βασικοί μισθοί από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και ημερομίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εργαζόμενος, έρχονται το 2019 για 20.000 – 25.000 απασχολούμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου καλύπτει περί τις 50.000 επιχειρήσεις, αφορά τους εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και ισχύει από 1/1/2019 έως 31/12/2019 υιοθετώντας τους μισθούς της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους των εργαζομένων, οι εργοδότες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παραδώσουν το μητρώο τους στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης σε όλο τον κλάδο. Σημειώνεται πως σήμερα οι μισθωτοί στα ενοικιαζόμενα εργάζονται κατά βάση με τον κατώτατο μισθό. «Αρχίζει και ρυθμίζεται συνολικά το εργασιακό τοπίο όσον αφορά στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία. Είναι σημαντικό οι απολαβές των εργαζομένων που έβαλαν πλάτη στην εποχή της μεγάλης κρίσης να φτάσουν σταδιακά σε προ κρίσης επίπεδα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

Στο μεταξύ ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ διατήρησης θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως την 28η Φεβρουαρίου. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α) λειτουργούν εκτός της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων) και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης

Β) έχουν άδεια λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. σε ισχύ

Γ) είναι εποχικές, είχαν διακόψει τη συνεχόμενη λειτουργία τους τουλάχιστον για δύο έτη, κατά την προηγούμενη πενταετία (2013-2017), και συγκεκριμένα, τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου μέχρι 28η Φεβρουαρίου. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Νοεμβρίου 2017 και μετά, δεν επιχορηγούνται.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά. Ωφελούμενοι είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης δηλαδή κατά την 1-11-2018.