Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 60%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αφορούν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις, τις κρατούν πίσω και περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της δικαιοσύνης και στην αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια.

Ο στόχος είναι να μειωθεί και να μετατραπεί σε πλεόνασμα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο φέτος αναμένεται να αγγίξει το 6% του ΑΕΠ, ώστε η οικονομία να παράγει περισσότερα από ό,τι καταναλώνει.

Οι 9 μεταρρυθμίσεις που ζητά άμεσα η αγορά από όλους τους κλάδους για να προχωρήσει σε επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των εισοδημάτων και περαιτέρω μειώσεις, για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία είναι:

  • Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών: Παρά τη μείωση κατά 4,6% από το 2019, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας παραμένει υψηλή. Απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
  • Επιτάχυνση Απονομής Δικαιοσύνης: Η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, που φτάνει τα 4 χρόνια, αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με κονδύλια 520 εκατ. ευρώ πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το 2025.
  • Ομαλοποίηση Χρηματοδότησης της Οικονομίας: Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να επιταχυνθεί για την υποστήριξη των επενδύσεων.
  • Κτηματολόγιο και Πολεοδομικά Σχέδια: Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η προώθηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
  • Μείωση Διοικητικού Βάρους: Η γραφειοκρατία κοστίζει στις επιχειρήσεις περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου θα λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.
  • Ενίσχυση Ανταγωνισμού: Οι τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες χρειάζονται μεγαλύτερο ανταγωνισμό για να γίνουν πιο αποδοτικοί.
  • Προσαρμογή Αγοράς Εργασίας: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία απαιτεί άμεσες λύσεις μέσω κινήτρων και κινητοποίησης των οικονομικά μη ενεργών πολιτών.
  • Προσαρμογή Ασφαλιστικού: Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να ενισχυθεί με μεγαλύτερη εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης και επαγγελματικών ταμείων.
  • Μείωση Φοροδιαφυγής: Η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κρίσιμη για την αύξηση των εισοδημάτων και τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις