Αρχική Διεθνή Ποια χώρα πλούτισε κατά 930 εκατ. δολάρια εν μέσω πανδημίας

Ποια χώρα πλούτισε κατά 930 εκατ. δολάρια εν μέσω πανδημίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έριξε διεθνώς “βαριά σκιά” στα οικονομικά κάθε χώρας, ωστόσο υπάρχει ένας λαός που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. 

Συγκεκριμένα, η οικονομία της Δανίας ενισχύθηκε κατά 930 δισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα νοικοκυριά στη Δανία είχαν καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία – κυρίως με τη μορφή μετοχών και ομολόγων – 5,66 τρισεκατομμύρια κορώνες (930 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.  

 τελευταία δύο τρίμηνα, ο πλούτος σε περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε κατά 709 δισ. κορώνες, υπερκαλύπτοντας την πτώση ύψους 541 δισ. κορώνων κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν η πανδημία έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. H κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι ο χρηματοοικονομικός πλούτος πρόκειται να αυξηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι αγορές συνεχίζουν το ανοδικό τους σερί. Αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις του νέου lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση της Δανίας, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. 

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα κυμαίνεται περίπου στα 2 εκατ. κορώνες, αλλά η πλειονότητα των νοικοκυριών κατέχει λιγότερα από αυτά, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Το 43% των αποταμιεύσεων από συντάξεις βρίσκεται στα χέρια του 10% του πληθυσμού.