Αρχική Οικονομία Πληθωρισμός: Εκτινάχθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο

Πληθωρισμός: Εκτινάχθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Eκτίναξη του  πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο με αιχμή την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και με αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και ευρύτερα στην οικονομία, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο (132%), του πετρελαίου θέρμανσης (45,9%), του ρεύματος (18,9%), των καυσίμων – λιπαντικών (22,3%), του ελαιόλαδου (22,1%), του αρνιού και κατσικιού (16,3%), των νωπών λαχανικών (9,3%) , των αεροπορικών εισιτηρίων (30%) και των ξενοδοχείων (10%).

 

πληθωρισμός Οκτώβριος

Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας ήταν ιδιαίτερα έντονες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με την τιμή του ρεύματος να αυξάνεται 18% και του φυσικού αερίου 21%, όση ήταν και η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, για το οποίο η σύγκριση γίνεται με τις τιμές που ίσχυαν τον περασμένο Απρίλιο. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν σε μηνιαία βάση και σε μία σειρά από τρόφιμα, όπως τις πατάτες (6,1%), τα ζυματικά (3,9%) και τα πουλερικά (3,3%), ενώ η αύξηση στις τιμές των αεροοπορικών εισιτηρίων ήταν 23,6%.

Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι τιμές των νωπών φρούτων (6,3%), των νωπών λαχανικών (1,9%), των διατηρημένων λαχανικών (2,4%)

 

πληθωρισμός Οκτώβριος - Σεπτέμβριος