Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι κυκλώματα διακινητών καθοδηγούσαν τους μετανάστες μέσω γραπτών μηνυμάτων να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα αντί για την Ιταλία.
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός περιέγραψε πως στις αρχές Ιουλίου, όταν η Κρήτη δέχτηκε μαζικό κύμα μεταναστευτικών ροών, οι διακινητές έστελναν μηνύματα στα κινητά των μεταναστών, τους συνιστούσαν να αποφύγουν την Ιταλία λόγω της αυστηροποίησης του πλαισίου εισόδου και τους προέτρεπαν να κινηθούν προς Κρήτη και Γαύδο.
«Μην πάτε προς τα εκεί (Ιταλία), κινηθείτε προς την Ελλάδα και την Κρήτη – Γαύδο. Είναι το πιο ασφαλές ταξίδι και έχει ελαστικοποιημένο πλαίσιο. Όταν λοιπόν έχεις και τις πληροφορίες, ότι ξαφνικά τα κυκλώματα αρχίζουν να σου κάνουνε μία επιθετική κίνηση, δεν θα αντιδράσεις; Θα αντιδράσεις, και θα αντιδράσεις και με την διπλωματία, θα αντιδράσεις και με την καλύτερη προστασία, θα αντιδράσεις και με την αποτροπή, θα αντιδράσεις και με τη νομοθεσία Την συγκεκριμένη», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Θάνος Πλεύρης, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τους αποστολείς των μηνυμάτων, επιβεβαίωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι πρόκειται για μαζική αποστολή προς τους μετανάστες.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ έως τα τέλη του έτους θα κατατεθεί και σχέδιο νόμου που αφορά τη νόμιμη μετανάστευση.
Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο αναποτελεσματικό και ρατσιστικό. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, το περιέγραψε ως «παχιά λόγια» και ρυθμίσεις επικοινωνιακού τύπου που απευθύνονται σε συγκεκριμένα ακροατήρια.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιστροφή σε φιλοτραμπικές πολιτικές και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η Διαμάντω Μανωλάκου εκ μέρους του ΚΚΕ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δημιουργεί «σκιάχτρα» και «εχθρούς», ενώ παράλληλα ενισχύει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, εντείνοντας την καταστολή και την τρομοκρατία εις βάρος των εργαζομένων και του λαού.
«Κατακρημνίζετε το δίκαιο του ασύλου» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τους αιτούντες άσυλο με το να τους εμφανίζει ως «μεγαλοεγκληματίες».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις