Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθε στο φως στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κορτσούλα, στην Κροατία, όταν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ εντόπισαν μυστηριώδεις δομές σε δορυφορικές εικόνες. Αυτό το εύρημα οδήγησε σε μία λεπτομερή υποθαλάσσια έρευνα, κατά την οποία αποκαλύφθηκε ένας αρχαίος, πλακόστρωτος δρόμος θαμμένος κάτω από τον βυθό της Μεσογείου για περίπου 7.000 χρόνια.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πανεπιστημίου, κάτω από στρώματα θαλάσσιας λάσπης εντοπίστηκαν πέτρινες πλάκες που αποτελούσαν μέρος ενός δρόμου, ο οποίος φαίνεται να ένωνε έναν προϊστορικό οικισμό που πλέον βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα με την ακτή. Μέσα από τη διαδικασία της ραδιοχρονολόγησης, επιβεβαιώθηκε ότι ο δρόμος και ο οικισμός χρονολογούνται περίπου στο 4.900 π.Χ., κάτι που σημαίνει ότι η κατασκευή αυτή δημιουργήθηκε πριν σχεδόν επτά χιλιετίες.
Ο δρόμος ήταν κατασκευασμένος από μεγάλες, επιμελώς τοποθετημένες πέτρινες πλάκες και είχε πλάτος περίπου 4 μέτρα μεγαλύτερος από έναν σύγχρονο μονόδρομο στη Βρετανία.
Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, οι ειδικοί εντυπωσιάστηκαν καθώς εντόπισαν έναν αρχαίο οικισμό που σύμφωνα με μελέτες ανήκε στην πολιτισμική ομάδα Χβαρ, έναν πολιτισμό της Νεολιθικής Εποχής που έζησε στις ακτές της Αδριατικής και πήρε και το όνομά , και είχε κατασκευαστεί σε τεχνητή νησίδα, η οποία πλέον βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, όπου οι τοίχοι του έμοιαζε να συνδέεται με το νησί Χβαρ, από μία στενή λωρίδα εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της καταδυτικής αποστολής, η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του αρχαιολόγου Μάτε Πάριτσα, εντόπισαν τα τείχη του προϊστορικού οικισμού και κατέγραψαν τα πρώτα ευρήματα που επιβεβαίωναν την ανθρώπινη δραστηριότητα: κεραμικά αντικείμενα και λεπίδες από πυριτόλιθο.
Η διατήρηση του δρόμου οφείλεται εν μέρει στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής. Όπως εξήγησε ο Πάριτσα, σε αντίθεση με άλλα σημεία της Μεσογείου, η συγκεκριμένη ζώνη είναι προστατευμένη από μεγάλα κύματα χάρη στην παρουσία γύρω νησιών, γεγονός που βοήθησε να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος σχεδόν άθικτος.