Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για το πιστοποιητικό νόσησης, και τις άδειες των εργαζομένων σε περίπτωση που νοσούν από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό σε rapid test καλούνται να μείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να κάνουν PCR για να δικαιολογήσουν την απουσία τους στην εργασία τους.

Για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, οι εμβολιασμένοι χρειάζονται θετικό rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι θετικό μοριακό τεστ.

Την ίδια ώρα, με βάση τις νέες οδηγίες, ένα rapid test, το οποίο θα είναι θετικό και θα αναρτηθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα, είναι αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι την απαραίτητη άδεια για την καραντίνα.

Ωστόσο, εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει μένουν έκθετοι καθώς, μετά την ΕΡΓΑΝΗ, που επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5ήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.

Πλέον, το πρόβλημα αυτό λύνεται, καθώς εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα μπορούν να λείψουν από τη δουλειά τους με θετικό rapid test για πέντε ημέρες, με την άδεια να πληρώνεται κανονικά από τον εργοδότη.

Δείτε την ΚΥΑ ΕΔΩ