Αν και η Ρωσία δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στην πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία, στην οποία συμφώνησαν το Κίεβο και η Ουάσιγκτον στη Σαουδική Αραβία, το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος, αναφέρει ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη κοινοποιήσει τις απαιτήσεις του.
Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έχουν συζητήσει αυτούς τους όρους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Reuters οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι:
- Καμία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- Μια συμφωνία για να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.
- Να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της διεκδίκησης από τον Πούτιν της Κριμαίας και τεσσάρων άλλων επαρχιών της Ουκρανίας.
Η Washington Post αποκαλύπτει ένα απόρρητο έγγραφο που συνέταξε ένα think tank φιλικό προς το Κρεμλίνο, το οποίο καταγράφει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ρωσίας που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία.
Το έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκε για το 5ο γραφείο της FSΒ, μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων στη Σαουδική Αραβία στα τέλη Φεβρουαρίου, με κάποιες από τις προτάσεις να έχουν ήδη υλοποιηθεί από τη Μόσχα.
Οι συντάκτες του εγγράφου υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενδυναμώσει τη θέση της δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ίδιο έγγραφο περιγράφει τη θέση του Κρεμλίνου να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πρόταση που έχει υποβληθεί από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αυτές οι δυνάμεις θα θεωρούνται «υπό τη σφαίρα επιρροής της Δύσης».
Επιπλέον, τα στελέχη του think tank συνέστησαν στο Κρεμλίνο να απορρίψει τα αρχικά σχέδια του Τραμπ για ειρήνευση εντός 100 ημερών, χαρακτηρίζοντας το πλάνο «ανέφικτο» και εκτιμώντας πως η ειρηνική λύση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το 2026.
Στο έγγραφο προτείνεται, επίσης, να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας μέσω μιας πρότασης που θα επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες να αναλάβουν την εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην ρωσική επικράτεια και στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις