Αρχική Οικονομία Ποιες επιστροφές φόρων πληρώνει το Δημόσιο

Ποιες επιστροφές φόρων πληρώνει το Δημόσιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ξεκλείδωσε» στις επιστροφές φόρων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διευκολύνοντας έτσι τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να επιταχύνει τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης των 800.000.000 ευρώ. Η υποδόση πρόκειται να διοχετευθεί επίσης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων – δηλαδή όσες υπερβαίνουν το διάστημα των 90 ημερών – ανέρχονταν σε 2,5 δισ. ευρώ, στις 29 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν σημαντικά στο ποσό των 1,25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων που προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 300 εκατ. ευρώ φόρων που επέστρεψε η ΑΑΔΕ από νέες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά απο την «γκρίνια» η οποία υπήρξε, στο τελευταίο ΕuroWorkingGroup εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου

Η συμφωνία με τους δανειστές της 30-4-2017 προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους ύψους 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου έως το τέλος Οκτωβρίου να αποδεσμευθεί η υποδόση των 800.000.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% αφορούσε επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ προς τους ιδιώτες, δηλαδή ένα ποσό ύψους 360.000.000ευρώ. Στο διάστημα αυτό από τις συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ποσό, σχεδόν διπλάσιο που ανέρχεται σε 670.000.000 ευρώ.