Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Πιερρακάκης: Υλοποιούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων

Πιερρακάκης :Υλοποιούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων, που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού

Το νομοσχέδιο που «ανοίγει τον δρόμο» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σχολίασε σε ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μπορούν να βρουν στη χώρα μας τον ακαδημαϊκό προορισμό τους.

«Τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γι’ αυτό κα παρέχουμε στα δημόσια ιδρύματά μας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και αποτελεσματικά» ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για το νομοσχέδιο που αφορά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Μάλιστα, για την ίδρυσή τους, ο κ. Πιερρακάκης τονίζει ότι «υλοποιούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων, που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων, που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Πιερρακάκη έχει ως εξής:

«Παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ανώτατη εκπαίδευση, που θέτει τις βάσεις για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση και απαλλάσσει τα δημόσια ΑΕΙ από περιττή γραφειοκρατία, εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών σε αυτά.

Με το νέο σχέδιο νόμου φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο εξωστρεφή δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας στους τομείς της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται αυτονόητα στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Γι’ αυτό και παρέχουμε στα δημόσια ιδρύματά μας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων, που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με τις προδιαγραφές που θέτουμε για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, εστιάζουμε στον έλεγχο ποιότητας στις μη κρατικές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω μάχες οπισθοφυλακής και επιλογές κλειστών συνόρων.

Με τον τρόπο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι μας, αλλά και νέοι από άλλες χώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην Ελλάδα, βρίσκοντας εδώ τον ακαδημαϊκό προορισμό που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα όνειρά τους».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Ρόδη Κράτσα: Τα περί μείωσης αριθμού Περιφερειών

Η πρώην Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα μετά τα σχόλια των...

Πάρτι απευθείας αναθέσεων στο Δήμο Ληξιουρίου

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ευάγγελος Βαλλιάνος σε  ειδική δημόσια συνεδρίαση...

Πρόσληψη 9 ατόμων στο ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητά την πρόσληψη 9 ατόμων με σύμβαση...

Νέα Δημοκρατία: «Ο Κασσελάκης ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες»

Με αφορμή την ανάρτηση του κ.Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Μετανάστευσης

Η μετανάστευση έχει επισκιαστεί από άλλα θέματα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ελληνικές αρχές παραμένουν επαγρυπνημένες. Το 2024, οι ροές μεταναστών έχουν αυξηθεί, ιδίως...

Χρυσοχοΐδης: Σε μόλις ένα βράδυ έγιναν 61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία

Το βράδυ της Δευτέρας (24/6), ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε σε σημαντικά στατιστικά σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε...

Σφοδρή κριτική Καρτερού εναντίον Κασσελάκη από την Αυγή

Σε έντονη και αιχμηρή κριτική για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές, ο Θανάσης Καρτερός αναφέρει στο άρθρο του στην «Κυριακάτικη Αυγή» ότι...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης προετοιμάζει το δρόμο για την εξουσία – Οι στρατηγικές του ενόψει

Αναμένεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πιθανόν θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παράσχει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά...