Αρχική Πολιτική Πιερρακάκης: Στις 15 Ιουλίου η εφαρμογή του covid pass στην εστίαση

Πιερρακάκης: Στις 15 Ιουλίου η εφαρμογή του covid pass στην εστίαση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για το πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα μπορεί να ελέγχει ποιοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι στα μαγαζιά εστίασης και για το πώς θα λάβουν το voucher των 150 ευρώ οι νέοι 18 – 25 ετών  μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

O υπουργός τόνισε στο MEGA ότι στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα εντοπίζει τους εμβολιασμένους στα μαγαζιά εστίασης.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη,  μάλιστα η «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.

«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής.

Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Voucher 150 ευρώ

Σε ότι αφορά στα voucher που θα λάβουν οι νέοι ηλικίας 18-25 που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr με τους κωδικούς της εφορίας.

«Την επόμενη εργάσιμη μέρα θα λαμβάνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ, την οποία κανείς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εμπόρων. Η ιδέα είναι η κάρτα να είναι στο τηλέφωνο» πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.