Αρχική Υγεία Pfizer: 100% αποτελεσματικό το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών

Pfizer: 100% αποτελεσματικό το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι το εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρήγαγε ισχυρά αντισώματα σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τις εταιρείες να κάνουν αίτηση για άδεια έκτακτης χρήσης στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer ελπίζει ότι οι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από την επόμενη σχολική χρονιά, δήλωσε ο Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε άτομα 16 ετών και πάνω.

Στις κλινικές δοκιμές που συμμετείχαν 2.260 παιδιά ηλίας 12 έως 15 ετών, καταγράφηκαν 18 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό φάρμακο και κανένα περιστατικό μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο, παρουσιάζοντας έτσι 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Οι παρενέργειες ήταν αντίστοιχες με αυτές των ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών σε κλινικές δοκιμές ενηλίκων. Οι εταιρείες δεν ανέφεραν ποιες παρενέργειες παρατηρήθηκαν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα, αλλά οι παρενέργειες στις κλινικές δοκιμές ενηλίκων ήταν γενικά ήπιες και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκεφάλους, πυρετό και κόπωση.

Οι εταιρείες μελέτησαν επίσης μια ομάδα εφήβων για να υπολογίσουν το επίπεδο αντισωμάτων ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση και διαπίστωσαν ότι ήταν αντίστοιχα με εκείνα της μελέτης στις ηλικίες 16 έως 25 ετών.

Ο Bourla δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει άδεια έκτακτης χρήσης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις επόμενες εβδομάδες καθώς και από άλλους ρυθμιστικούς φορείς ανά τον κόσμο, με την ελπίδα να αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι εταιρείες χορήγησαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου σε μια σειρά κλινικών δοκιμών σε μικρότερα παιδιά, οι οποίες στοχεύουν σε παιδιά ηλικίας έως και 6 μηνών.