Στην εκπομπή “Καλοκαίρι Μαζί” του ΑΝΤ1 μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος, στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, στην στάση της Εκκλησίας, αλλά και στο μέτωπο των “αντιεμβολιαστών”.

Αναφορικά με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερα εμβόλια και αυξάνεται η δυνατότητα να γίνεται η μεταφορά ασθενών σε εμβολιαστικά κέντρα με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Προσέθεσε δε ότι σε απομακρυσμένες περιοχές, κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έκαναν κατ’ οίκον εμβολιασμούς ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο ιδιώτες γιατροί να είναι διστακτικοί να πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ως προς το αν έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό μετά τις εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας εξέρφρασε την ικανοποίηση του για τον ρυθμό κλεισίματος των ραντεβού τις τελευταίες 10 μέρες και προσέθεσε: “ο χρόνος είναι αντίπαλος μας σε αυτή την συγκυρία. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε”

Ο κ. Πέτσας κλήθηκε να δώσει εξηγήσει πάνω στα όσα δήλωσε η υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου περί απολύσεων των ανεμβολίαστων. Ο κ. Πέτσας στάθηκε στην ανασκευή της δήλωσης στην οποία προχώτησε η ίδια. Ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για αυτούς που έχουμε εμβολιαστεί σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Και συνέχισε λέγοντας ότι αν στα νοσοκομεία το υγειονομικό προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί τα προβλήματα θα αυξηθούν ενώ εξηγώντας το μέτρο της αναστολής στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση “δείχνει τον ορίζοντα στους ανθρώπους που εργάζονται στο σύστημα υγείας”. Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς επικαλέστηκε την ανησυχία των γονέων για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Και για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είπε: “Το α. 5 είναι σοφό άρθρο και δίνει τη δυνατότητ στο ΣτΕ να κρίνει την συνταγματικότητα ή όχι”.

“Ανησυχητική” χαρακτήρισε την εικόνα από τα συλλαλητήρια των αντιεμβολιαστών και τόνισε ότι όσο το ποσοστό των αντιεμβολιαστών, τόσο ανατρεπτικό είναι αυτό για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.

Για το θέμα της εκκλησίας: “Έχουμε συμμάχους και την κοινωνία και την Εκκλησία στην προσπάθεια του εμβολιασμού. Μέ όσου έχω μιλήσει κανείς δεν είναι απέναντι. Το θέμα των μοναστηριών το βλέπουμε και ψάχνουμε λύσεις”.

Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του εμβολιασμού το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας πάντως ότι λόγω των μεταλλάξεων ο στόχος για το τείχος ανοσίας είναι το 80%.

Για το ενδεχόμενο να πάμε σε νέο lockdown τόνισε ότι δεν είμαστε σε αυτή τη φάση: “Αν υπάρχει νέο κύμα πανδημίας θα πλήξει τους ανεμβολίαστους όχι την οικονομία.”