Αρχική Υπουργεία Πέτσας: «Οι πολίτες θα πειστούν για το εμβόλια. Να δώσουν το παράδειγμα...

Πέτσας: «Οι πολίτες θα πειστούν για το εμβόλια. Να δώσουν το παράδειγμα οι πολιτικοί»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση και όσο παίρνουμε μέτρα προστασίας που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. .Στον Προϋπολογισμό του 2021, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό, περίπου 7,5 δις ευρώ, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, εάν χρειάζεται, όλους τους Έλληνες και τους πρώτους μήνες του 2021». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega..

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην περίπτωση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής επισημαίνοντας: πως σε ένα μεγάλο της μέρος, το 50%, πλέον, δεν επιστρέφεται..

«Είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και θα συνεχιστεί. Επίσης, θα συνεχίσουμε τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Και θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς είπε: «θα δούμε πώς μπορεί να ενισχυθούν αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή. Είχαμε και τις ανακοινώσεις των προηγουμένων ημερών από τον κ. Κικίλια για την προσέλκυση γιατρών. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τέτοιου είδους στοχευμένες παρεμβάσεις. Ευρύτερες παρεμβάσεις, είναι κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Πηγαίνουμε πάντα προσεκτικά. Δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες του 2020 ότι η σύνεση επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να έχουμε ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Θα εξακολουθήσουμε με σύνεση, αλλά ταυτόχρονα και με στοργή και με ενδιαφέρον να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Για τον εμβολιασμό

Αναφερόμενος στις αμφιβολίες για το εμβόλιο που έχει μερίδα πολιτών τόνισε ότι θεωρεί πως «θα πειστούν βλέποντας τον εμβολιασμό σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Βρετανία, στη Ρωσία. Θα βλέπουν επίσης το παράδειγμα κάποιων ανθρώπων που θα εμβολιαστούν στην αρχή, είτε υγειονομικοί, είτε, -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- το πολιτικό προσωπικό. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες  ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν. Τις επόμενες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα.»

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κ, Πέτσα, σήμερα το μεσημέρι στις 12:00, θα έχει σύσκεψη με το Επιτελείο του Υπουργείου Υγείας, και άλλους συναρμόδιους, για την υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων: «Φαίνεται ότι θα προχωρήσει και η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Έχουμε στο οπλοστάσιό μας, όχι μόνο το εμβόλιο, αλλά και μια καλύτερη αγωγή για τους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα το τελευταίο διάστημα με  τη δημιουργία ενός rapid test. Είμαστε στη φάση -μετά την κατοχύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας- της εμπορικής εκμετάλλευσης. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί γρήγορα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να έχουμε ένα εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια rapid test»